Tussen watergangen van waterschap Rijn en IJssel en landbouwpercelen is een experiment gestart met het planten van notenbomen. Dat biedt volgens deelnemende partijen allerlei voordelen.
Bedoeling van het experiment is om bestaande bufferstroken op een innovatieve wijze te gebruiken, vandaar dat het is getiteld Bufferstroken 2.0. Het is een gezamenlijk project vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Deelnemende partijen zijn waterschap Rijn en IJssel, provincie Gelderland, Projecten LTO Noord, Nederlandse Notenvereniging en CropEye. Projectmanager is Ton Baltissen (CropEye). Het project wordt gefinancierd vanuit Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland’.
Eind maart zijn rond de 130 bomen van Corylus avellana met kluit gerooid en geplant in bufferstroken: tussen watergangen en percelen van een melkveehouder en twee akkerbouwers. Gezien de leeftijd van de bomen (circa 10 jaar oud) en de omvang (4-6 m hoog) is het volgens de partijen een uniek experiment. Het gaat om diverse rassen hazelnoten, waaronder ’Gunslebert’, ’Lange Tidlig Zeller’, ’Corabel’ en ’Emoa 1’.
Naast hazelnoten zijn ook walnoten (Juglans) volgens de partijen geschikt om te planten in een bufferstrook. Dat biedt volgens hen deze voordelen:
> de bomen functioneren als een filter voor schoon water: ze beperken in meerdere mate de af- en uitspoeling van nutriënten dan gras, zodat die dus minder in het oppervlaktewater komen. Hierdoor verbetert de waterkwaliteit;
> agrariërs hoeven in de randen van percelen niet meer te bemesten en/of te spuiten;
> bufferstroken die met de bomen (of struiken) beplant zijn, geven een grotere biodiversiteit dan stroken waar alleen gras groeit. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van natuur, landschap en ecologie;
> beplante bufferstroken produceren biomassa wat is te gebruiken is voor de organische stofvoorziening en eigen compostering;
> bomen nemen CO2 op en leggen dit vast in het hout;
> de bomen leveren noten op, wat dus een extra bron van inkomsten kan zijn voor agrariërs;
> zo ook notenhout, wat volgens de partijen waardevol is in de markt;
> bufferstroken met hazel- en/of walnoten helpen bij het verduurzamen van agrarische bedrijven, aldus de deelnemende partijen.
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
- Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
- Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap