Hovenier Frits de Wijze* weet dat er wijzigingen zijn wat betreft het lage btw-tarief. Hij vraagt zich af waar hij op moet letten. Zijn er nog voordelen te behalen voor hem of zijn cliënten?
Het kan u bijna niet zijn ontgaan dat vanaf 1 januari 2019 het verlaagde btw-tarief van 6% naar 9% wordt verhoogd. Dit betekent dat de leveringen van bomen en planten duurder worden. Naast planten en levensmiddelen vallen nog meer producten onder het verlaagde btw-tarief zoals medicijnen, boeken, het openbaar vervoer, de kapper en het stukadoren of behangen van de woning. Het is waarschijnlijk dat de btw-verhoging op de klant zal worden verhaald, dus dat alle genoemde producten duurder zullen worden. Als de verhoging één op één wordt doorberekend, betekent dit een prijsstijging van 2,8%.
Gevolgen voor de btw-ondernemer
De gevolgen voor de btw-ondernemer kunnen verschillend zijn. Hierna zal een onderscheid worden gemaakt tussen ondernemers die producten en/of diensten leveren onder het verlaagde tarief en btw-ondernemers die alleen te maken hebben met het verlaagde tarief bij de zogenaamde voorbelasting. Als laatste zal kort stil worden gestaan bij de ondernemer die vrijgestelde prestaties voor de btw verricht.
Btw-ondernemer die producten en/of diensten levert die onder het verlaagde btw-tarief vallen
Vanaf 1 januari 2019 zult u facturen met 9% btw uit moeten reiken. Het ministerie van financiën heeft aangegeven dat er geen overgangsrecht komt omdat de btw-verhoging niet tot een administratieve lastenverzwaring mag leiden. Concreet betekent dit dat, indien de betaling van een goed of dienst in 2018 plaatsvindt, het tarief van 6% van toepassing blijft. Ook al vindt de dienst of de levering van het goed pas in 2019 plaats.
Als in 2018 niet wordt betaald en de levering van het goed of de dienst vindt plaats in 2019, dan moet het tarief van 9% worden berekend. Als uw cliënt bereid is om dit jaar te betalen voor diensten of goederen die hij volgend jaar af neemt, kan hij geld besparen. Dit is ook goed voor uw eigen cashflow.
Brengt u dit jaar nog offertes uit en zal de uitvoering pas plaats vinden na 1 januari 2019, dan kunt u nu vast het hogere btw-percentage vermelden. Dit laatste zeker in het geval u zaken met particulieren doet.
Omdat u leveringen en of diensten verricht onder het lage tarief, zult u ongetwijfeld ook inkopen hebben die onder het verlaagde tarief vallen. Let goed op dat uw leveranciers het juiste btw-tarief berekenen. Voor hen gelden dezelfde spelregels als hiervoor zijn genoemd. Bij vermelding van een onjuist btw-tarief, en dus een onjuist btw-bedrag, kan aftrek van voorbelasting worden geweigerd omdat de factuur niet aan de voorgeschreven factuurvereisten voldoet. Ook op dit punt zult u de financiële administratie aan moeten passen zodat ‘automatisch’ het juiste btw-bedrag wordt geboekt.
Btw-ondernemer die alleen producten en/of diensten aanschaft die onder het verlaagde btw-tarief vallen
Net als bij de ondernemer die leveringen of diensten verricht onder het lage tarief, kunt u te maken hebben met inkoopnota’s die onder het verlaagde tarief vallen. Wat voor u de gevolgen zijn kunt u hiervoor terug vinden onder het kopje Inkoopnota’s. U zult dus ook uw de financiële administratie aan moeten passen zodat ‘automatisch’ het juiste btw-bedrag wordt geboekt.
Ondernemer die alleen vrijgestelde producten en/of diensten levert
Als u als ondernemer voor de btw alleen vrijgestelde prestaties verricht, heeft u administratief geen last van de btw-verhoging. Het is echter wel zinvol om naar de kostprijs te kijken. Indien veel van de kostprijs onder het verlaagde tarief valt, dan wordt de kostprijs van de diensten en leveringen door de btw-stijging verhoogd. Dit kan oplopen tot 2,8%. <
*Deze naam is fictief.
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
- Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
- Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap