De gemeente Breda wil in 2030 de eerste Europese stad in een groen park zijn. Binnen deze ambitie past de vergroening van de omgeving van het stadskantoor in de gemeente. Diverse partijen uit de groensector dragen bij aan de totstandkoming ervan.
Vorige week is een start gemaakt met de uitvoering van de werkzaamheden rond het stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan in Breda. Hoveniersbedrijf Donker Groen is verantwoordelijk voor de uitvoering. Het ontwerp is van Donker Design. Daarnaast heeft Mattijs van Dalen van Green Revolution een belangrijk rol gespeeld bij het invulling geven aan de inrichting van de Claudius Prinsenlaan.
Klimaatadaptatie
Het ontwerp van Donker Design speelt in op de vraag vanuit de gemeente voor een plan dat bijdraagt aan klimaatadaptatie op en rond het stadskantoor, aan biodiversiteit en aan een groenere stad.
Wethouder Paul de Beer: „Het ontwerp ‘Green Lane Breda’ sluit naadloos aan op de ambitie van de gemeente Breda om in 2030 de eerste Europese stad in een groen park te zijn. In het voorjaar zal de Claudius Prinsenlaan vol staan met bloeiende bomen, vaste planten en bloembollen. Goed voor de biodiversiteit, het opvangen en infiltreren van regenwater en het tegengaan van hittestress. Binnen het project ‘Green Lane Breda’ kwamen creativiteit, lokale kennis en vakinhoudelijke kennis in korte tijd mooi samen in een win-win resultaat.”
Paardenkastanjes
De huidige paardenkastanjes hebben een slechte conditie en geen goede groeiplaats. Ze worden weggehaald en vervangen door een zuilvormige iep, lijsterbes, krentenboompjes, lindes, sierkers, valse christusdoorn en rode esdoorn. Daarnaast komen er bloembollen tussen de bomen.
Bij de keuze van de bomen is ook rekening gehouden met het veranderende klimaat. Er zijn soorten gekozen die relatief veel droogte kunnen verdragen en geen moeite hebben met de hogere temperaturen in de stad. Begin deze maand zijn de eerste bomen en bloembollen geplant.
Ook de middenbermen krijgen een diversiteit aan groene beplanting. Daarvoor verdwijnen de haagbeuken. De nieuwe planten dragen bij aan biodiversiteit, zijn een goede plek voor insecten, vogels en vlinders en vangen fijnstof af.
Groene Hotspot
Het project sluit ook aan bij het gedachtegoed van de Groene Hotspot van Curio, beroepsopleider van de regio. In de groene hotspot werken scholen, bedrijven en lokale overheden samen aan onder meer de uitwisseling tussen theorie en praktijk. Thijs Verschuren, oud-student van Curio en junior ontwerper van Donker Design én inwoner van Breda was nauw betrokken bij de projectuitwerking.
Mattijs van Dalen van het Bredase bedrijf Green Revolution, groen en innovatie, heeft vanuit zijn netwerk een aantal enthousiaste specialisten om zich heen verzameld die inhoudelijk en creatief invulling geven aan de inrichting van de Claudius Prinsenlaan.
Foto’s: Mattijs van Dalen.