‘Branche moet verder kijken dan Buxus sempervirens’

Tijdens de zevende ‘Rond de groene tafel’ op GrootGroenPlus gingen twee Buxus-kwekers, een hovenier en een Ilex-kweker met elkaar in gesprek over het gebruik van Buxus of eventuele alternatieven.

„Onder 99% van de Nederlandse hoveniers is Cylindrocladium nog steeds een onbekend probleem”, zei erfgoedhovenier Paul Verkuijl. 
Vorig jaar koos Paleis Het Loo voor Ilex crenata als vervanger voor Buxus sempervirens. Het leverde veel stof tot discussie op die tijdens ‘Rond de groene tafel’ dunnetjes werd overgedaan.

Volgens de Belgische Buxus-kweker Didier Hermans van boomkwekerij Herplant in Beerse moeten kwekers verder kijken dan de huidige Buxus sempervirens-cultivars. „Uit dna-testen is gebleken dat er grote verschillen zijn in Buxus-cultivars en daarmee ook hun gevoeligheid voor Cylindrocladium. Op termijn zullen er zeker cultivars komen die beter bestand zijn tegen de schimmelziekte.”

Bovendien zijn er volgens hem veel meer soorten beschikbaar dan alleen de sempervirens. Hoveniers en tuinarchitecten zouden wat hem betreft in hun keuze voor Buxus wel wat origineler mogen zijn. „Neem Buxus microphylla ’Rococo’, het is toch zonde dat die niet veel meer wordt gebruikt.’’

Hij noemt dit in kader ook Amerika, waar wel zo’n twintig tot dertig verschillende soorten en culivars van Buxus worden toegepast. „Waarom gebeurt dat hier niet?’’

Moeilijk hoveniers bereiken
Buxus-kweker Adri van Dun van Topbuxus in Strijbeek zei dat Buxus bij kwekers, afnemers of consumenten geen problemen hoeft op te leveren. „We hebben voldoende kennis en middelen om de problemen te voorkomen of vroegtijdig op te lossen.”

Een probleem wat daarbij speelt is volgens Van Dun de manier waarop hoveniers kunnen worden bereikt. „De kennis die wij hebben over Buxus krijgen wij moeilijk bij hoveniers. We proberen het via de branchevereniging VHG maar vooralsnog levert dat weinig resultaat op.”

Van Dun gaf aan dat hij samen met een aantal Buxus-kwekers de tuinverantwoordelijken bij kasteeltuinen gaat adviseren. „Wij willen als kwekers onze nek uitsteken en ervoor zorgen dat mensen die verantwoordelijk zijn voor de kasteeltuinen goed advies krijgen over het gebruik van Buxus.” 


Hoveniers kennen Cylindrocladium niet
Erfgoedhovenier Paul Verkuijl zei dat het probleem van Cylindrocladium bij 99% van zijn collega-hoveniers onbekend is. „En de hoveniers die het probleem wel kennen weten niet wat ze eraan moeten doen.”

Verkuijl is zelf wel bekend met Cylindrocladium maar een keuze voor bijvoorbeeld Ilex crenata is wat hem betreft niet aan de orde. „Ik ben wel aan het experimenteren met Ilex crenata maar voor conclusies is het nog te vroeg. Voorlopig wordt in bestekken ook alleen nog maar om Buxus sempervirens gevraagd.”





Deelnemers aan de zevende Rond de groene tafel waren vanaf links: Ronald Stolwijk van Ilexselect, buxuskweker Didier Hermans, Marcel Haarbosch van GrootGroenPlus, Gespreksleider Emiel van den Berg, Adrie van Dun van Topbuxus en erfgoedhovenier Paul Verkuijl.