Boomwurger gevonden in Natura 2000-gebied

In het Lauwersmeergebied is deze zomer een tien jaar oude boomwurger (Celastrus orbiculatus) gevonden. De klimplant die vanwege zijn fraaie bessen in siertuinen wordt aangeplant, staat te boek als een potentieel invasieve exoot.

De klimplant is in een afgelegen en ontoegankelijk deel van het Lauwersmeergebied aangetroffen. Daarom is het vrij zeker dat de soort hier door vogels is terechtgekomen. Het is de derde keer dat verwildering van boomwurger is geconstateerd in Nederland, maar de eerst keer dat de soort zich spontaan in een Natura 2000-gebied heeft gevestigd. Op verzoek van de NVWA is de plant verwijderd.

Wurgen gastheer
Celastrus orbiculatus komt oorspronkelijk uit Azië en staat te boek als een potentieel invasieve exoot. De klimplant windt zich om de stam en de takken van bomen en kan makkelijk tot twaalf meter hoog in bomen klimmen. Het is een houtige plant die de vaten in de bast van de ’gastheer’ afknijpt waardoor die kan afsterven. Door het extra bladoppervlak van de boomwurger kunnen bomen die door de ’wurging’ toch al verzwakt zijn, bij harde wind eerder omwaaien. Niet-klimmende stengels van de boomwurger zijn in de ondergroei van bossen dominant aanwezig. Ze verdringen inheemse soorten en belemmeren de natuurlijke bosverjonging.

De boomwurger Celastrus orbiculatus is een houtige klimplant.
De boomwurger Celastrus orbiculatus is een houtige klimplant. Foto: Shutterstock

Schade in Noord-Amerika
In Noord-Amerika wordt de boomwurger beschouwd als invasieve exoot vanwege de schade aan de biodiversiteit van met name rivierbegeleidende bossen. Na introductie in 1860 heeft de soort zich daar over alle oostelijke staten van de VS en Canada verspreid.

Europese Unielijst
Mogelijk komt Celastrus orbiculatus ook op de Unielijst van invasieve exoten. Het wetenschappelijk forum IAS (Invasive Alien Species) van de Europese Unie neemt momenteel de risicobeoordeling van Celastrus orbiculatus onder de loep. Meer informatie over de boomwurger in Europa is te lezen in de risicoanalyse van het Nederlands Expertise Centrum Exoten (NEC-E).

Fraaie herfstkleuren
Celastrus orbiculatus behoort tot kardinaalsmutsfamilie (Celastraceae) en wordt vanwege de kleurige bessen en fraaie herfstkleuren in siertuinen aangeplant.

Celastrus orbiculatus
De boomwurger wordt vanwege zijn fraaie bessen in siertuinen aangeplant. Foto: Shutterstock

Bron: Nature Today

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties