Het kappen van bomen roept emoties op, zeker als het om gezonde bomen gaat. Dat is niet anders in Amsterdam waar dinsdag 24 bomen moesten wijken voor het Namenmonument, een monument ter nagedachtenis aan de 102.000 Joodse en 220 Sinti en Roma slachtoffers van de Holocaust in Nederland.
Tegenstanders van de kap vinden dat de plek, aan het Weesperplantsoen midden in de stad, niet geschikt is voor het monument. Ook zijn ze boos over het feit dat gezonde bomen worden gekapt, ook al komen er uiteindelijk meer bomen voor terug.
Initiatief
Het initiatief voor het Holocaustmonument werd al in 2006 genomen. Maar door bestuurlijk dralen en tegenstand uit de omgeving kon lange tijd niet worden begonnen met de bouw. Nu de rechter de bezwaren van buurtbewoners ongegrond heeft verklaard, lijkt eindelijk een begin met de bouw te kunnen worden gemaakt.
Op elk van de 102.000 stenen wordt een naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden gegraveerd, zodanig dat de namen van de slachtoffers aanraakbaar zijn. De muren met namen dragen vier objecten van spiegelend roestvrijstaal.
Gedenkplaats
„Van alle West-Europese landen verloor Nederland procentueel gezien het grootste deel van zijn Joodse bevolking als gevolg van de Holocaust. Het Namenmonument zal het eerste zijn met alle namen van Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Als een kind van overlevenden van de Holocaust, was het voor mij enorm belangrijk om een bijdrage te leveren aan dit betekenisvolle project. Ik hoop dat het monument voor de inwoners van Nederland en daarbuiten een gedenkplaats voor bezinning en reflectie zal zijn”, aldus Daniel Libeskind, de ontwerper van het Namenmonument