Bokashi, wondermiddel of toch een hype?

Bokashi is een steeds populairdere manier om groenafval te verwerken. Aan de methode worden tal van goede eigenschappen toegeschreven, voor bodem en klimaat. Maar er is ook kritiek, met name van de BVOR. Wat is er waar over de eigenschappen van bokashi?

De bokashi-hype ontrafeld; 10 vragen en antwoorden’ is de veelzeggende titel van de factsheet over het gefermenteerde groenafval die Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) eerder dit jaar uitbracht. In het document fileert de BVOR dan ook één voor één de argumenten die promotors van de verwerkingsmethode aandragen.

Toch zegt Arjen Brinkmann, directeur van de BVOR, niet per se een tegenstander te zijn van bokashi: „Ik sluit niet uit dat het in de toekomst een aanvulling zou kunnen zijn op compost als verwerkingswijze van groenafval. Ook sommige van onze leden experimenteren ermee.”

Anekdotisch bewijs

Waarom dan toch een factsheet met als titel ’de hype ontrafeld’? „De belangrijkste reden voor het uitbrengen van de factsheet is dat we vinden dat er veel geclaimd wordt over de positieve eigenschappen van bokashi. Dit terwijl er nog maar nauwelijks onderzoek naar gedaan is. Er is eigenlijk alleen allerlei anekdotisch bewijs.”

Weerwoord

Klik hier voor het hele artikel in tel 11 (met inlog). Lees welke bezwaren Brinkmann heeft tegen de manier waarop men in Nederland met het fermenteren van groenafval omgaat. Gjalt-Jan Feersma van Agriton, leverancier van hulpstoffen voor bokashi, gaat in op de argumenten van de BVOR.

Beeld: Agriton

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties