’Boerenkool brengt jeugdherinneringen omhoog’

In de binnentuin van zorgcomplex Hofje Wendakker worden groenten verbouwd. Gedurende de seizoenen roepen die herinneringen op bij de dementerende bewoners. „Boerenkool herinnert aan hun jeugd.’’

Rond de drie rechthoekige moestuinvakken zijn brede paden van Graustaubiel aangelegd zodat de bewoners van Hofje Wendakker er gemakkelijk langs kunnen dwalen. (Foto: Marrit Molenaar)

Het nieuwe Hofje Wendakker in het Gelderse Heerde is een jaar oud. De buitenruimte is ontworpen door Theo van ’t Klooster van Landscape Studio. De directie wilde dat de bewoners, veelal met vergevorderde dementie, buiten zo veel mogelijk vrij kunnen ronddwalen.

Groenten verleiden tot gesprek
In binnentuin heeft Van ’t Klooster daarom drie grote rechthoekige vakken ingericht als moestuin, met daaromheen brede paden van Graustabiel. „Zo laat je de seizoenen weer terugkomen. Als de mensen boerenkool zien staan, brengt dat jeugdherinneringen omhoog.’’ Het idee is ook dat de gewassen aanleiding zijn voor de familie om het gesprek aan te gaan met vader of moeder. Zodat herinneringen weer levend worden.

Tuinvrijwilligers uit het dorp onderhouden de moestuin. (Foto: Marrit Molenaar)

Aan het eind van de zomer groeien er bonen, kolen, aardbeien, sla, aardappelen en bosuien. Na de oogst maken zorgmedewerkers samen met de bewoners de groenten schoon en verwerken ze.

Ook bij het onderhoud van de tuin zelf mogen bewoners waar mogelijk meehelpen. Dit gebeurt onder leiding van drie tuinvrijwilligers uit het dorp Heerde.

De paden zijn zo breed dat mensen elkaar in rolstoelen gemakkelijk kunnen passeren en familieleden al pratende naast elkaar kunnen lopen. (Foto: Marrit Molenaar)

Gewone voortuintjes
Behalve de groentetuin, heeft Hofje Wendakker ook een dierenweide, een vak met zomerbloemen, een verhoogde bak met geurende kruiden, een bleekveldje en een veld waar om het jaar oude graangewassen zoals rogge en haver mogen groeien. Daarnaast hebben de verschillende woonunits net als ’gewone huizen’ voortuintjes gekregen.

Meer hierover leest u in het artikel dat groenjournalist Marrit Molenaar schreef voor Tuin en Landschap 19. U kunt het artikel hier ook digitaal lezen (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties