Bodemdierendagen: pissebedden het vaakst waargenomen

Ondanks het natte najaar gaan de regenwormen net niet aan kop in de Top 3 van de tuintellingen van de Bodemdierendagen. Pissebedden zijn in de meeste tuinen (maar liefst 91%) gescoord. De tweede plaats wordt dit jaar gedeeld door de spinachtigen en de regenwormen. Dat meldt het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) op Naturetoday.

Spinachtigen en regenwormen zijn allebei in 87 procent van de deelnemende tuinen gesignaleerd. Op plaats drie staan de huisjesslakken, die zich hersteld hebben sinds hun plek vijf in het gortdroge 2018. Bijna 1000 waarnemers uit het hele land ontdekten tijdens de Bodemdierendagen 2019 zo’n 7900 bodemdieren.

Citizen science

Een gezonde bodem vol leven is overal onmisbaar, maar dat krijgt vaak geen aandacht. Met de bekendmaking van de resultaten van het citizen science-onderzoek van de 5e editie van de Bodemdierendagen wel. Hoofdonderzoeker Gerard Korthals: „Na vijf jaar is het duidelijk dat tuinen en parken een belangrijke oase voor de algemene bodemdieren in de stad kunnen vormen. En zelfs balkons leveren een bijdrage, als je ze bodemdiervriendelijk onderhoudt.”

Tijdens de natte Bodemdierendagen van 2019 zagen de waarnemers opvallend minder vaak mieren in de (half)groene tuinen. In nog geen 60 procent van de tuinen werden mieren gerapporteerd. Zij deden het in het warme, droge 2018 juist heel goed: toen waren ze nog volop actief in de herfst. Duizendpoten bleken ook niet overal makkelijk te vinden, maar de wat zeldzamere miljoenpoten juist weer meer.

Beestenweer

Het natte weer tijdens de Bodemdierendagen 2019 was een uitdaging voor de waarnemers, maar de bodemdieren konden het beestenweer meestal wel waarderen. Met ongeveer 43 gevonden dieren per tuin lag dit aantal hoger dan gemiddeld over de afgelopen vijf jaar (37,5 dieren per tuin).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties