Niet-essentiële winkels zoals bloemisten en tuincentra moeten volgens de nieuwe coronamaatregelen sluiten om 18:00 uur. Maar er komen meer regels aan, en de brancheorganisaties van bloemisten en van tuincentra zijn daar niet blij mee. Ook het aangekondigde steunpakket is volgens VBW geen goede oplossing.
Vanaf zaterdag 13 november tot en met in elk geval zaterdag 4 december om 6.00 uur moeten niet-essentiële winkels zoals bloemisten en tuincentra ’s avonds dicht zijn. Een mondkapje dragen is verplicht voor iedereen die een winkel binnenstapt.
Toegangsbewijs in winkel
Maar er staan meer maatregelen voor de deur. Afgelopen donderdag stemde de Tweede Kamer in met een wetsvoorstel die het mogelijk maakt een coronatoegangsbewijs te vragen aan bezoekers van niet-essentiële winkels. Ook bloemisten en tuincentra moeten dus een QR-code scannen van klanten. Maar dit hoeft niet als ze 1,5 meter afstand kunnen houden.
Of deze nieuwe regel daadwerkelijk gaat gelden is nog niet zeker. Het hangt af van ontwikkelingen in de komende twee weken en advies van het Outbreak Management Team (OMT). Daarnaast moet de Eerste Kamer hier nog over stemmen.
VBW en Tuinbranche Nederland zien de nieuwe regels niet zitten en VBW lobbyt dan ook voor een alternatief plan. De branchevereniging voor bloemisten ziet liever dat minder klanten tegelijk de winkel in mogen en dat binnen 1,5 meter afstand wordt gehouden. Mondkapjes, kuchschermen en desinfectiemiddelen zouden genoeg moeten zijn, net als bredere openingstijden en genoeg frisse lucht in winkels.
De vereniging voor tuincentra wil ook de maatregelen van vorig jaar terug: „Bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het OMT hebben we aangegeven dat we met verplichte winkelmandjes, een maximaal aantal bezoekers en spatschermen ervoor gezorgd hebben dat de retail geen besmettingshaard is geweest”, zegt directeur Frank van der Heide.
Coronasteun
Het kabinet heeft extra steun klaarliggen voor alle ondernemers die verwachten minimaal 30% omzetverlies te lijden in het vierde kwartaal van 2021, vergeleken met eind 2019 of het eerste kwartaal van 2020. Bij een aanvraag mag de meest gunstige referentieperiode worden gekozen. De maximale subsidie bedraagt € 250.000. Deze regeling heet officieel de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en moet ondernemers helpen hun vaste bedrijfskosten in het vierde kwartaal van 2021 te betalen. Daarvoor maakt het kabinet zo’n 1,2 miljard euro extra vrij.
De TVL is nog niet open, het moet eerst nog goedkeuring krijgen van de Europese Commissie. Ook de regeling Ongedekte Vaste Kosten (OVK) wordt in het vierde kwartaal opengesteld voor ondernemers in de land- en tuinbouw.
Het is niet genoeg voor bedrijven die nu al in de problemen zitten, geeft VBW aan op haar website. De TVL is geen oplossing voor omzetverlies, de drempel is te hoog en de bedragen te laag. En lonen tellen niet mee met deze regeling. De branchevereniging voor bloemisten is het ook niet eens met de status van hun bedrijven. Bloemen en planten zijn essentieel voor het welzijn volgens de organisatie. Ook over deze punten lobbyt VBW in Den Haag.