Bloemenkalender moet helpen in duurzame keuze boeket

    Milieu Centraal is met een Bloemenkalender gekomen om de consument te helpen bij het samenstellen van een boeket met de minste klimaatimpact. Woordvoerder Kirsten Palland, laat weten hiermee telers niet voor het hoofd te willen stoten.

    De consumentenvoorlichtingsorganisatie beseft dat ondernemers duurzame stappen zetten en juicht die ook toe. „Maar tegelijkertijd hadden wij niet verwacht dat de klimaatimpact van bloemen zo hoog kan oplopen. Gelukkig kan je met deze kalender het hele jaar door een klimaatvriendelijke keuze maken”, aldus Palland.

    18 snijbloemen

    Het onderzoek richt zich op de klimaatbelasting van 18 snijbloemen uit Nederland en uit Afrika ingevlogen rozen. Hierop gebaseerd is het beter om op Moederdag een boeket samengesteld uit tulp, narcis en lelie te geven dan op roos, gerbera of chrysant.

    De klimaatbelasting van bloemen schiet omhoog door verwarming en belichting in de kas, teelt op veen of turf en door het invliegen. Al deze aspecten zijn meegenomen in de berekeningen.

    Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is een belangrijk milieuaspect, maar weegt nog niet mee in de kalender. Hier zijn nog niet voldoende data over beschikbaar. „We hopen de kalender in de toekomst aan te vullen met deze informatie”, zegt Palland. Milieuparameters als landgebruik, watergebruik zijn ook niet meegenomen in de berekeningen.

    Nederlandse versus Afrikaanse roos

    Veel bloemen worden ingevlogen. Je kunt niet zien waar bloemen vandaan komen, maar rozen uit Afrika zijn volgens de onderzoekers kleiner dan Nederlandse rozen. Hoewel het invliegen van bloemen klimaatbelastend is, weegt dit volgens hen niet op tegen het energiegebruik in de kas in Nederland. Een bosje van 11 Afrikaanse roosjes is qua klimaatbelasting vergelijkbaar met 1 Nederlandse roos.

    Plant minder leuk 

    Een potplant gaat natuurlijk veel langer mee dan een bosje bloemen. Maar als Moederdagcadeau is het volgens Palland een lastig alternatief. „Je wilt met iets leuks voor de dag komen en je kan niet elke Moederdag wijzen naar dat potplantje dat je ooit cadeau hebt gedaan.”

    Een potroos uit de Nederlandse kas heeft een klimaatbelasting van 2,4 kg CO2eq/stuk. Dit is volgens Milieu Centraal gelijk aan de uitstoot van 1,5 grootbloemige kasroos, of 16 kleinbloemige Afrikaanse roosjes. Een klein bosje kleinbloemige Afrikaanse roosjes (10 stuks) is daarom volgens haar (per aankoop, niet per bloeiduur) een klimaatvriendelijk alternatief voor een potroos. Het klimaatvoordeel loopt wel snel op als de potroos het herhaaldelijk geven van een bosje bloemen vervangt, maar die omslag lijkt Palland zoals gezegd niet zo waarschijnlijk.

    Geen spreekbuis overheid

    Milieu Centraal, opgericht in 1998 en voor ongeveer tweederde door de overheid gefinancierd, maakt diverse praktische gidsen met duurzame tips en adviezen. De organisatie is geen spreekbuis van de overheid, milieuorganisaties of het bedrijfsleven. Dat komt tot uitdrukking in een onafhankelijk bestuur en een onafhankelijke Wetenschappelijke Raad van Advies.

    Bolgewassen, inclusief bollenteelt

    De bolgewassen tulp, narcis en lelie  staan hoog in de kalender. De milieubelasting van de bollenteelt is meegerekend door Milieu Centraal. Voor lelie, het gewas met het hoogste middelengebruik van alle bollen, betekende dit bijna een verdubbeling van het middelengebruik per steel. Toch kwam lelie er gunstiger uit dan veel andere kasbloemen.

    Factsheet

    In een factsheet legt Milieu Centraal uit hoe het onderzoek naar de klimaatbelasting van bloemen is opgezet en uitgevoerd. Enkele belangrijke bronnen bij de berekeningen van de klimaatbelasting van bloemen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek, Wageningen UR, PPO en Royal FloraHolland. Naast deskresearch is er veldwerk gedaan bij diverse bloemisten, bijvoorbeeld voor het gewicht, boeketgrootte en de verkrijgbaarheid van bloemen.

    Lees volgende week in het Vakblad een uitgebreider artikel over de Bloemenkalender van Milieu Centraal.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties