Synthetisch bioloog werkt aan precisiemiddel tegen eikenprocessierups

Synthetisch bioloog Erik Steen Redeker werkt aan het eerste precisiemiddel tegen eikenprocessierups. Hij hoopt dat met dit middel deze harige overlastgevers effectief bestreden kunnen worden. En dat terwijl andere soorten ongemoeid worden gelaten.

webinar over de eikenprocessierups

Veel gemeenten worstelen met de aanpak van eikenprocessierups. Preventief spuiten met een bacteriepreparaat (Bt) of het gebruik van aaltjes is ook voor andere insecten dodelijk. Die verstoring van de biodiversiteit is het tegengaan van de beruchte harige rupsensoort voor veel gemeenten niet waard. Een andere mogelijkheid is om nesten te laten wegzuigen. Dit is vaak weer te duur. Gebruik van een rupsenval blijkt na onderzoek niet te werken. Synthetisch bioloog Erik Steen Redeker van de Universiteit Maastricht is ervan overtuigd samen met een groep studenten het reddende middel te hebben ontwikkeld.

Genetische selectie

Het vakgebied synthetische biologie houdt zich onder meer met genetica bezig. Steen Redeker heeft onderzoek gedaan naar het DNA van de beruchte rups, en heeft zes genen van de rups geselecteerd die noodzakelijk zijn voor het beestje. Door middel van silencing RNA (siRNA) zegt Steen Redeker precies deze genen, die uniek bij de eikenprocessierups voorkomen, uit te kunnen schakelen. Andere dieren overleven deze bestrijding wel, iets dat niet zo is bij de huidige methodes.

Nauwelijks twijfel

Steen Redekers precisiemiddel tegen eikenprocessierups is nog niet op levende rupsen getest, maar de bioloog is overtuigd van de effectiviteit van zijn vinding. „De technieken van silencing RNA hebben zich bewezen bij elegans, een rondworm”, zegt hij. Ook bij kevers en vlinderlarven zijn hier volgens de Maastrichtse onderzoeker goede resultaten mee bekend. „Er is daarom voldoende reden om te denken dat het ook zou kunnen werken bij eikenprocessierups”, aldus Steen Redeker.

In Tuin en Landschap 2 staat een artikel over de vinding van Steen Redeker en zijn studenten. Daarin is ook meer te lezen over hoe de synthetisch bioloog op dit idee kwam. Ook staat hierin meer over de toepassing in de praktijk. Je kunt het artikel ook digitaal lezen (met inlog).

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties