BioCops wil meer natuurlijke vijanden inzetten tegen invasieve exoten

Onder de naam BioCops heeft een consortium van Nederlandse en Belgische partijen bij de EU subsidie aangevraagd om natuurlijke vijanden tegen vier invasieve exoten te kunnen inzetten. Hiermee zou onder meer op dertig extra locaties in Nederland de Japanse bladvlo tegen Japanse duizendknoop kunnen worden ingezet.

Japanse bladvlo tegen duizendknoop
In oktober 2020 zijn op drie locaties in Nederland al Japanse bladvlooien uitgezet. Met Europese subsidie zouden op dertig extra plekken de natuurlijke vijand van Japanse duizendknoop kunnen worden los gelaten.

Behalve de Japanse duizendknoop wil het consortium ook de invasieve exoten groot kroosvaren, watercrassula en grote waternavel met natuurlijke vijanden gaan bestrijden. Onder de naam BioCops (BIOlogical Control Of invasive PlantS in Europe) heeft het daarom een projectvoorstel voor het EU-subsidieprogramma LIFE ingediend.

Nieuwe methode

LIFE ondersteunt innovatieve projecten die passen in het Europese natuur-, milieu- en klimaatbeleid. Het inzetten van biologische bestrijders tegen invasieve exoten is voor Europa dan ook een nieuwe methode. Elders in de wereld worden echter al tegen honderden invasieve plantensoorten met succes natuurlijke vijanden ingezet, aldus het consortium.

Binnen BioCops gaat het om vier plantenetende insecten en mijten die gespecialiseerd zijn op de vier invasieve planten en geen neveneffecten op andere soorten hebben. Volgens de partijen is het inzetten van deze biologische bestrijders milieuvriendelijk, heeft het jarenlang effect en is het kosteneffectief.

60% subsidie

Wanneer het project wordt geselecteerd wordt 60% door de EU gefinancierd, de rest moeten de indieners zelf ophoesten. Het conceptvoorstel BioCops is inmiddels door de eerste selectieronde, wanneer ook het definitieve voorstel wordt gehonoreerd, kan in september het project van start gaan. Het project loopt van 2021 tot 2026.

Het consortium bestaat uit de volgende partijen: Wetterskip Fryslân, CABI, Koppert, Universiteit Leiden, STOWA en de Vrije Universiteit Brussel. Wetterskip Fryslân is tevens voorzitter van de Werkgroep Plaagsoorten van de Unie van waterschappen én vertegenwoordigt de stakeholders. Dat zijn onder meer diverse waterschappen, provincies, gemeenten, natuurorganisaties, landgoederen en bedrijven met eigen terreinen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties