Met bewondering en lichte jaloezie heb ik op de beurs TuinIdee naar de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg gekeken. Vijf jonge hoveniersteams legden elk een complete tuin aan naar ontwerp van Wilco Boksebeld.
Ga er maar aan staan: op de grootste en drukbezochtste beurs van Nederland een tuintje aanleggen, terwijl er niet alleen voortdurend beursbezoekers op je vingers kijken, maar ook coaches, juryleden en fotografen. Nu ik zelf regelmatig in Sommelsdijk samen met mijn collega-studenten aan het werk ben, begrijp ik heel goed dat je zenuwachtig kunt worden van al die toeschouwers.
Ik heb bewondering voor deze jonge hoveniers omdat ze hun vak al zo goed beheersen. Ze kunnen van alles maken: in de tuin zijn vier verschillende soorten bestrating verwerkt, diverse houten constructies, een groendak en verschillende plantmethodes: het stukje prairiebeplanting wordt bijvoorbeeld met de speciale prairieschop van kwekerij Lageschaar aangeplant.
Ook in de voorbereiding voorafgaand aan de wedstrijd hebben de jongens al heel wat werk verzet: bij hun coaches hebben ze een plan van aanpak moeten inleveren, met een werkvolgorde en tijdsplanning. Wijkt die laatste af van de werkelijkheid, dan worden de hoveniers in spe daarop afgerekend.
‘Mensen blij maken’
Er is nog een derde reden waarom ik deze jongens met bewondering heb gadegeslagen: ze weten al zo goed waarom ze dit vak hebben gekozen. Neem de 18-jarige Eelco van Ravenswaaij, een van de twee jongste deelnemers. Op de vraag wat hij het leukste aan het vak vindt, is zijn antwoord: ’Mensen blij maken met een mooie tuin, als dat lukt, kun je daar trots op zijn’. Daarnaast noemt Harco Klok (21) het hoveniersvak het mooiste vak dat er is en stelt Richard van Diepen (20), dat het sterkste punt van zijn team het plezier is, dat ze in het werk hebben.
Behalve bewondering voel ik ook wat jaloezie: jammer dat ik niet mee kan doen! Je mag immers niet ouder dan 21 zijn. Natuurlijk, ik snap het wel, de wedstrijd is bedoeld om het vak onder jongeren te promoten en dat moet ook gewoon zo blijven.
Maar waarom organiseren we niet ook een wedstrijd voor de avondopleiding? Om het vak te promoten onder herintreders, tweedekansers, langdurig werklozen en mensen van wie het groene hart pas veel later is gaan kloppen? Daar boor je een heel nieuwe doelgroep mee aan, die misschien wel wat ouder is, maar net als de jonge jongens van hierboven inmiddels ook heel goed weet waarom het hoveniersvak het mooiste vak van de wereld is. Zo’n wedstrijd lijkt me wel wat, schrijf mij maar vast in.