Bestrijding Japanse duizendknoop is maatwerk

Dé oplossing voor Japanse duizendknoop is er niet. Het bestrijden van deze invasieve exoot is maatwerk. Dat is de conclusie van Probos na vier jaar praktijkproef.

Samen met 31 terreinbeherende organisaties heeft Probos  zeven bestrijdingsmethoden onderzocht: afdekken, intensief maaibeheer, chemische bestrijding, Ultima, handmatig uittrekken, afgraven en begrazing. Vier jaar lang – van 2013 tot en met 2016 – zijn deze methoden op zo’n 120 locaties getest. Niet alleen is onderzocht welke methode het meeste resultaat oplevert, ook is gekeken welke het meest kostenefficiënt is. In 2017 is de balans opgemaakt.

Meest effectief
Hieruit blijkt dat er niet één methode is die ten allen tijde werkt. De chemische methoden, uittrekken, afgraven en afdekken zijn de meeste effectieve methoden, maar of ze ook geschikt zijn om toe te passen moet per groeilocatie worden bepaald. ’Zo is handmatig uittrekken effectief, maar ook arbeidsintensief, en is dus met name voor kleine geïsoleerde haarden geschikt, die relatief jong zijn en nog geen sterk uitgebreid wortelstelsel hebben.’

Niet alle chemische methoden toegestaan
Afdekken is effectief, maar alleen geschikt voor kleine oppervlaktes. Wanneer er op een besmette plek bomen of struiken groeien of lantaarnpalen staan, dan is deze methode niet geschikt. De chemische methoden zijn effectief, maar van de onderzochte toepassingen met glyfosaat – bladbehandeling, stobbenbehandeling en injecteren – is alleen bladbehandeling toegestaan. Wel wordt er gewerkt aan het opnemen van injecteren in het gebruiksvoorschrift.

Foto Probos
Het injecteren van stengels met glyfosaat is wel effectief maar niet toegelaten. (Foto: Probos)

Meest kostenefficiënt
Wanneer de kosten afgezet worden tegen de absolute effectiviteit van de bestrijding, blijken de methoden uittrekken en maandelijks maaien het meest kostenefficiënt. Injecteren met glyfosaat en bestrijding met Ultima zijn relatief het duurst.

Welke methode kiezen?
Om beheerders te helpen een bestrijdingsmethode voor een specifieke locatie te kiezen, werkt Probos momenteel aan een zogenoemde beslisboom bestrijding duizendknoop. „De geschikte bestrijdingsmethode is namelijk niet alleen afhankelijk van de locatie en het beschikbare budget, maar ook van het doel van de bestrijding. Wil je de Japanse duizendknoop helemaal weg krijgen of volstaat het beheersen van de exoot’’, legt Jan Oldenburger, mede-directeur van Probos, uit.

Probos doet dit in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Deze beslisboom leidt de gebruiker stapsgewijs naar praktijktips, preventieve maatregelen en bestrijdingsmogelijkheden. Deze beslisboom wordt halverwege de maand maart openbaar toegankelijk op www.bestrijdingduizendknoop.nl.

Heet water
Het bestrijden met heet water is in deze praktijkproef niet onderzocht. Er zijn verschillende bedrijven die deze methode wel specifiek voor het bestrijden van Japanse duizendknoop aanbieden. Om tot een objectief oordeel over de effectiviteit van heet water te komen, gaat Probos deze methode in opdracht van de provincie Gelderland de komende jaren op een aantal plekken onderzoeken.

Toepassing van heet water: Havenbedrijf Rotterdam zet een olieruimersvaartuig in om Japanse duizendknoop kapot te koken. (Foto: Jan Putters)
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
a.van der Staak
a.van der Staak
6 jaren geleden

Jammer dat er geen aandacht is voor het voorkomen en bedrijfshygiëne. je zult de maaimachines schoon moeten maken