Dertien gemeenten in West-Brabant stappen gezamenlijk over naar ecologisch beheer van bermen. Dit betekent uitbreiding en verbetering van het leefgebied van de honderd bijensoorten die in de streek voorkomen. De gemeenten ontvangen hiervoor elk een provinciale subsidie van €25.000,- uit de subsidieregeling ’Leefgebied van de bij’.
Maaien en afvoeren
Ecologisch beheer betekent minder maaien. Door het maaisel vervolgens een paar dagen te laten liggen, kunnen zaden eruit vallen en insecten eruit kruipen. De aannemer voert het maaisel daarna af om de grond te verarmen. Hierdoor ontstaat er een berm met een mix van verschillende soorten bloemen.
In een paar jaar tijd moeten de bermen in deze gemeenten rijker aan kleur en variatie worden. Dat is goed voor bijen, vlinders en andere insecten. Ecologisch bermbeheer kan volgens de provincie bijna overal kostenneutraal worden uitgevoerd. Dat vraagt echter wel een aanpassing in de aanbesteding. Voor de kosten die gemeenten hiervoor maken, kunnen zij een beroep doen op de provinciale subsidie.
Budget voor nog 7 gemeenten
De provincie Noord-Brabant wil met de subsidieregeling ‘Leefgebied van de Bij’ dat meer Brabantse gemeenten de overstap maken. Al dertien gemeenten maakten er gebruik van: Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze-Rijen, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Zundert. Binnen de subsidieregeling is budget beschikbaar voor nog 7 gemeenten.
Lees meer over ecologisch bermbeheer in de special over ecologisch bermbeheer in Tuin en Landschap 13 van dit jaar (alleen voor abonnees).