De beperkte behandeltijd is de grootste drempel voor eerstelijns zorgverleners om groen in te zetten in de behandeling van patiënten. Dat blijkt uit een, nog niet gepubliceerd, onderzoek van studenten Fysiotherapie van de Hogeschool Leiden in opdracht van GGD Hollands Midden.
De fysiotherapiestudenten presenteerden hun onderzoeksresultaten op de bijeenkomst ‘Verwijzen naar groen, natuur op recept’ van het IVN die donderdag 21 januari in Leiden werd gehouden. Voor het onderzoek, bestaande uit diepte-interviews en kwantitatieve data-verzameling, hebben de studenten 18 eerstelijnszorgverleners – huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten en diëtisten – geïnterviewd. Zij vroegen hen naar succesfactoren en barrières bij het inzetten van groen in de behandeling gericht op bewegen, de manier waarop ze het groen nu al inzetten en naar de mogelijkheden die zij hiervoor zien in de regio Leiden. Het onderzoek was gekoppeld aan het huidige gebruik van Polderpark Cronesteyn in de sleutelstad.
Onderzoeksresultaten
Uit de resultaten van het onderzoeksrapport ‘Van wachtkamer naar wandelpad’ blijkt dat de zorgverleners patiënten stimuleren om te wandelen en te fietsen in het groen. Ook beweegt het merendeel van de onderzoeksgroep samen met de patiënt of met een patiëntgroep in het groen. De bereidheid hiertoe is groter als er in de nabijheid van de praktijk een groengebied is met laagdrempelige voorzieningen. Ook gaven de ondervraagden aan dat hun eigen motivatie gebaseerd was op persoonlijke ervaringen. Een goede onderbouwing van de effecten van zorginterventies in het groen ontbreekt nog, maar is wel nodig om deze zorginterventies verder te brengen, menen zij. Daarnaast gaven ze aan dat de hulpvraag van patiënt altijd leidend is in het aanbod van de behandeling.
De beperkte behandeltijd wordt als grootste barrière voor toepassing van groen in de behandeling gezien. Ook liggen veel parken en speelweides te ver weg van de praktijk of deze zijn niet voldoende toegankelijk voor bijvoorbeeld mensen met rolstoelen of rollators. Verder zijn zorgverleners onvoldoende op de hoogte van de locaties en mogelijkheden voor activiteiten in een groengebied. Een andere belangrijke belemmeringen is dat zorgverzekeraars behandeling in de groene buitenruimte niet vergoeden. De administratieve verplichtingen die de zorgverzekeraar oplegt aan de zorgverlener draagt er eveneens niet aan bij.
Groene beweegwijzer
De studenten hebben naar aanleiding van de resultaten de ‘Groene Beweegwijzer Leiden’ ontworpen. Dit biedt de eerstelijns zorgverlener in Leiden een overzicht van het regionale groenaanbod en de faciliteiten. De studenten merken op dat de regionale en lokale overheid, vanwege hun mandaat in aanleg en beheer, een cruciale rol spelen in de toegankelijkheid van groengebieden, met faciliteiten die kunnen bijdragen aan fysieke activiteiten.