Basson: ’planten kies ik uit voorraadlijsten van kwekers’

De meermaals op de Chelsea Flower Show gelauwerde ontwerper James Basson kiest de planten die hij gaat gebruiken altijd uit de voorraadlijsten van kwekers. Dat vindt hij de ideale manier om te blijven ontdekken.

Basson verwierf internationale bekendheid door zijn showtuinen voor de Chelsea Flower Show in 2015, 2016 en 2017. Die leverden steevast gouden medailles op. Droogte was in alle drie het centrale thema. Niet zo gek, als je bedenkt dat de Brit al meer dan twintig jaar met zijn ontwerpbureau in het zuiden van Frankrijk is gevestigd.

James Basson
In de Franse Provence ontwierp Basson deze tuin op droge grond. (Foto: Emiel van den Berg)

Niet alleen uit eigen kennis putten
Groenjournalist Emiel van den Berg zocht hem deze zomer op en liet zich door Basson rondleiden in een door hem ontworpen tuin nabij Gordes in de Franse Provence. Daar vertelt Basson dat hij voor het samenstellen van zijn beplantingen altijd kiest uit voorraadlijsten van kwekerijen. Dus nooit vanuit boeken of alleen zijn eigen kennis. Hij vindt dat een perfecte manier om te blijven ontdekken.

Kwekerij vol droogteminners
In de tuin nabij Gordes bijvoorbeeld komen alle planten van kwekerij Filippi bij Montpellier, bekend om het aanbod droogtebestendige planten. Daarnaast heeft eigenaar Olivier Filippi verschillende boeken uitgegeven over dit thema. Basson: „Een goede wisselwerking met kwekers vind ik essentieel.’’

Snel effect
De ontwerper heeft voor de tuin die hij samen met Van den Berg bezoekt een aantal droogteminnende planten gekozen die zich wat sneller ontwikkelen en dus ook sneller in bloei komen: Foeniculum vulgare, Cephalaria leucantha en Aster sedifolius bijvoorbeeld. Ook met de inheemse eenjarige Bituminaria bituminosa sorteert hij snel effect en met de halfheester Lomelosia minoana. „Zodat de klant er meteen het eerste jaar al plezier aan had.’’

Droogte planten James Basson
In de tuin heeft Basson onder meer Cephalaria leucantha en Euphorbia rigida toegepast. (Foto: Emiel van den Berg)

Amper 15 cm hoog
Tussen die planten door heeft hij aanplant verwerkt van Pistacia terebinthus, Juniperus oxycedrus en Lonicera etrusca. Een heester, een conifeer en een klimmer die hier van nature thuishoren en eenmaal volgroeid de binding met de omgeving gaan versterken. Ze staan er nu amper 15 cm hoog, onopvallend. „Je kunt grote maten aanschaffen, maar die vragen de eerste jaren veel te veel water.’’

Grond niet verbeteren
In Tuin en Landschap 21 staat de reportage die Emiel van den Berg na zijn bezoek over de tuin schreef. Daarin legt hij onder meer uit waarom Basson de grond niet verbetert en hoe hij gebruik heeft gemaakt van het 18m grote hoogteverschil. U kunt het artikel ook hier lezen (met inlog).

James Basson
James Basson is hoofdontwerper van Scape Design, dat in het zuiden van Frankrijk is gevestigd. (Foto: Emiel van den Berg)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties