Bamboe

Om een of andere reden heb je soms opeens veel te doen met één plantensoort of gewas. Dat is dan meestal iets dat woekert. Zo is begin 2018 geheel in het teken geweest van bamboe verwijderen, opkronen, uitdunnen en begrenzen.

Bij mijn buurman was de bamboehaag in de voortuin doorgeschoten naar grote hoogte. Wel 8 meter hoog en de monumentale kastanjeboom van bijna honderd jaar oud verloor daardoor zijn solitaire plek. Het werd tijd om in te grijpen. We hebben de gesnoeide bamboe gehakseld en dit mooi gesnipperde resultaat weer als pad in achtertuin gelegd. De kastanjeboom is nu weer zichtbaar tot grote vreugde van het dorp.

Een binnenplaats op een parkeergarage in de stad had bamboe als enige beplanting in een ‘bak’ van 10 bij 16 meter. Ook deze bamboe was zijn doel allang voorbij geschoten. Hier was het mooier om de bamboe op te kronen en uit te dunnen. Wederom zijn we aan het hakselen gegaan; 13 kuub gehakselde bamboe was het resultaat. Toch jammer om dit naar het groenafval te brengen, hier was geen mogelijkheid de snippers te hergebruiken.

We fantaseerden over pandaberen. De pandaberen die sinds vorig jaar in Nederland verblijven waren helaas wat ver weg. Gelukkig heb ik nog contact met een van de hoveniers in Artis. „Welk beest eet er nog meer bamboe?” De olifanten! Maar deze olifanten ‘lusten’ geen gehakselde bamboe, alleen maar hele stengels. Dat was jammer, dat hadden we eerder moeten weten.

Gelukkig was er nóg een tuin met woekerende bamboe en de opbrengst daarvan hebben we naar Artis gebracht. Het filmpje van blije olifanten die deze lading in tien minuten verorberen, hebben we natuurlijk naar de klant gestuurd. De cirkel was weer rond en daar hou ik van.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Suzette
Suzette
4 jaren geleden

Cavia’s zijn ook dol op bamboe. Voor als je nog eens wat meer afnemers zoekt.