Met de uitgave ’Growing Green Stadsbeheer’ toont gemeente Almere haar realisaties én ambities op het gebied van groen stadsbeheer. De herziene gids bevat zo’n vijftig projecten rondom daktuinen, circulaire economie, energievoorziening en stad zonder afval.
De gids ’Growing Green Stadsbeheer’ is de vierde versie op rij van het Almeerse inspiratieboek. Het boekwerkje dient als naslagwerk voor de gemeente zelf, om de lat hoger te leggen en anderen te inspireren om ook duurzaam te worden, schrijft Almere in het voorwoord.
57% groengebied
Vergeleken met de vorige versie van het inspiratieboek (uit 2014) zijn veel nieuwe voorbeelden toegevoegd. De voorbeeldprojecten laten zien hoe de gemeente samen met bewoners, ondernemers en instellingen werkt aan een duurzaam Almere. Vergroening en duurzaamheid zitten volgens de auteurs immers in het dna van de stad. Zo streeft het ingenieursbureau van de gemeente bijvoorbeeld naar 57% groengebied per wijk en 24% lokale werkgelegenheid bij het Growing Green stadsbeheer.
In de gids maakt Almere duidelijk te willen groeien van een ’garden city’ naar een ’growing green city’. Het ’green’ slaat op thema’s als biodiversiteit, klimaatadaptatie, eetbaar. Bij aanbestedingen betekent dit dat de gemeente principes als duurzaamheid, energieneutraal, circulaire economie en ’sociale return’ fors meeweegt.
Floriade bijzonder moment
De gemeente Almere is blij met de Floriade die in 2022 in Almere plaatsvindt. Ze ziet de tentoonstelling echter als een bijzonder moment, een van de vele in haar duurzaamheidsstreven, niet als doel op zich. „Door het binnenhalen van de Floriade in 2022 werken we nu ook samen met de Nederlandse tuinbouwsector aan de ontwikkeling van Almere. In het bidbook van de Floriade staan de uitgangspunten voor zowel de tentoonstelling als de wijk die na 2022 aan het Weerwater wordt gebouwd.’’
Kijk hier voor het Inspiratieboek Growing Green Stadsbeheer Almere, uitgave gemeente Almere, augustus 2017: ’Voorbeelden die altijd een combinatie zijn van een duurzame drijfveer, een inhoudelijk idee en mensen die het verschil willen maken.’