Op het Floriade-terrein in Almere vindt in 2020 en 2021 de nieuwbouw van Aeres Hogeschool Almere plaats. Dit wordt tevens het entreegebouw van de Floriade. Het bestek en technisch ontwerp voor het schoolgebouw is gereed.
Op 4.000 m2 vloeroppervlak wordt een plek gecreëerd voor 900 studenten en 80 werknemers. Lectoren, promovendi, docenten en studenten werken samen in een lokale kennishub. Het nieuwe schoolgebouw van Aeres Hogeschool wordt tevens het ontvangstgebouw van de Floriade 2022.
Groene innovaties
Het nieuwe gebouw van Aeres Hogeschool Almere wordt toonaangevend op het gebied van klimaatadaptatie met behulp van groene innovaties en waterretentiedaken. Ook duurzaamheid van materialen, circulariteit en gezondheid zijn kenmerken van het gebouw.
Het gebouw is energieneutraal, onder meer door optimale toepassing van zonnepanelen. Daarnaast voldoet het gebouw aan de WELL-standaard (gezondheid). Met al deze kenmerken laat het gebouw zien waar Aeres Hogeschool Almere voor staat: onderwijs gericht op groene kennis in stedelijk gebied en met praktijkonderzoek rond thema’s als Groene & vitale stad en Voedsel & gezond leven.
Groen als bouwsteen
Groen is letterlijk een belangrijke bouwsteen van het gebouw. Naast duurzame, circulaire en zelfvoorzienende oplossingen wordt een groene school gerealiseerd met planten in, aan en op het gebouw. De hoogwaardige gevelisolatie voorkomt energieverlies. De gevel van de hogeschool wordt vormgegeven als smart-skin. Afhankelijk van de positie en oriëntatie hebben de gevels verschillende eigenschappen. Zo zorgen PV-panelen aan de westkant naast energieopwekking ook voor zonwering.
Tropendak
De oostzijde, gericht op de bomentuin van het Floriadeterrein, wordt een volledig groene gevel die mee kleurt met de seizoenen. Ook het overstek op de zuidgevel wordt uitgevoerd als een groene gevel. Het groene dak is deels ‘tropendak’ ten behoeve van energieopwekking. Daarnaast wordt het een levendig groen dak met bomen en waterretentie. Opgevangen regenwater dient zo als warmte- en koelingsbuffer en kan gebruikt worden voor de bewatering van het groen op en aan het gebouw.
Cradle to Cradle
In het ontwerp van de hogeschool worden zoveel mogelijk circulaire materialen en systemen toegepast, zoals hergebruikt hout voor de trappen, recyclede metal studs voor de binnenwanden, betongranulaat en producten met een Cradle to Cradle-certificaat. De circulariteitsindex van het gebouw bedraagt zelfs 53%, daar waar gebouwen gemiddeld vaak 25% scoren.