Ontwikkeling planten loopt vijf weken voor op gemiddelde

Door de extreem warme winter loopt de ontwikkeling van planten 5 weken voor op de gemiddelde ontwikkeling van 50 jaar geleden en 2,5 week voor op het gemiddelde van de afgelopen 19 jaar. Hiermee is de start van de lente vergelijkbaar met die van 2008 en 2016 die de vroegste ooit waren. Dit blijkt uit een analyse van bloeiwaarnemingen meldt De Natuurkalender op Naturetoday.

De gemiddelde temperatuur over januari en februari gaat waarschijnlijk uitkomen op 6,8 °C. Sinds 1901 en waarschijnlijk sinds de start van de eerste thermometermetingen in 1706, waren januari en februari samen niet zo warm. December 2019 was ook al zeer zacht. Het effect van deze extreem hoge temperaturen is overduidelijk zichtbaar in de natuur. Overal bloeien bloembollen en komen struiken in blad.

Wat is normaal?

Het fenologische netwerk De Natuurkalender onderzoekt hoe de timing van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur verschuift als gevolg van veranderingen in weer en klimaat. Vrijwilligers uit heel het land en scholieren van GLOBE Nederland registreren wanneer het eerste sneeuwklokje, het eerste speenkruid of de eerste hazelaar bloeit, maar ook wanneer de eerste padden trekken, de eerste citroenvlinders verschijnen of de vinkenslag gehoord wordt.

Deze eerste gebeurtenissen worden sterk bepaald door de temperatuur. In Nederland zijn al fenologische waarnemingen beschikbaar vanaf 1868. Vooral in de periode 1940 tot en met 1968 zijn veel waarnemingen verzameld. Deze periode, 1940-1968, beschouwt De Natuurkalender als de normaal.

Bloeiend sneeuwklokje met bij. Foto: Arnold Van Vliet

Als je de bloeiwaarnemingen van sneeuwklokje, hazelaar, els, gele kornoelje, klein hoefblad, sleedoorn en speenkruid dit jaar vergelijkt met de normaal dan is de bloei in 2020 35 dagen eerder. Dat is dus vijf weken waarmee 2020 een van de vroegste lentes ooit kent.

Natuur in lentestand

Momenteel komt sleedoorn in Nederland in bloei. Het vroegste sleedoornjaar tot nu toe was 2016 met 16 februari. Dit jaar komt waarschijnlijk uit op 25 februari. Vijftig jaar gelden was 19 april normaal. De grootste vervroeging ten opzichte van de normaal is speenkruid. De eerste bloeiwaarneming is 42 dagen – zes weken – eerder dan normaal. Ondanks dat de kalender aangeeft dat het eind februari is, staat de natuur in de stand van eind maart, begin april. De komende dagen blijven de temperaturen 5 graden hoger dan normaal.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over De Natuurkalender. Hier is onder meer te vinden wat de Natuurkalendersoorten in maart zijn (forsythia, sleedoorn, maarts viooltje, bosanemoon, ruwe berk, fluitenkruid, bladontplooiing van meidoorn, witte paardenkastanje). Je kunt ook meehelpen door waarnemingen in te sturen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties