De gemeente Zutphen is ook in hoger beroep aansprakelijk gesteld voor letselschade als gevolg van het uitbreken van een tak van een kastanjeboom in 2015. Dat heeft het Gerechtshof Leeuwarden/Arnhem bevestigd.
In juli 2015 brak een tak van de kastanje af. Hierbij raakten vijf toeristen gewond die stonden te wachten op een fluisterboot. De rechtbank houdt de gemeente Zutphen verantwoordelijk voor het incident en is daarmee aansprakelijk voor de geleden schade. De kastanjeboom was namelijk in 2012 al aangemerkt als risicoboom. In 2013 en 2014 is de boom niet gecontroleerd.
Kastanjebloedingsziekte
In februari 2015 werd de boom gecontroleerd door Tree-O-Logic. Dit adviesbureau constateerde dat de boom last had van kastanjebloedingsziekte en zadelzwam, en bestempelde de conditie als ‘matig’. Ook adviseerde het bureau om binnen drie maanden opnieuw controle uit te laten voeren op stambreukrisico.
Ook heeft de coördinator van de fluisterboot in mei 2015 bij de gemeente gewaarschuwd dat de boom er slecht aan toe was. Medewerkers van de gemeente hebben vervolgens de boom nogmaals visueel gecontroleerd en deze voor najaar 2015 op de kaplijst gezet. De bevindingen zijn niet schriftelijk vastgelegd.
Veiligheidsmaatregelen
Volgens het Gerechtshof had de gemeente hierna doortastender moeten optreden. In plaats van te volstaan met opnieuw een visuele inspectie, had zij diepgaander onderzoek moeten verrichten naar de concrete risico’s die de boom vormde. Aan de hand daarvan had de gemeente passende veiligheidsmaatregelen moeten treffen.
Volgens de rechter had zij daarbij niet alleen kunnen kiezen voor noodkap, maar ook voor het tijdelijk verplaatsen van de opstapplaats van de fluisterboot in combinatie met het afzetten van het gebied rondom de boom. De gemeente heeft onvoldoende gemotiveerd waarom dat in de gegeven omstandigheden praktisch of financieel bezwaarlijk was.