Westlands trio wint kwaliteitsprijzen cyclaam

    De Westlandse kwekerijen Gebr. Grootscholten, M.C.M Enthoven en kwekerij De Rijke hebben in de respectievelijke groepen mini-, midi- en grootbloemig de awards gewonnen in de zogenoemde Cyclamenbenchmark 2018.

    Net als vorig jaar startte de benchmark (voorheen kwaliteitscompetitie) eind november. De jaren daarvoor was de start begin september. De organisatie, de Landelijke Commissie Cyclamen van Glastuinbouw Nederland (voorheen LTO Glaskracht Nederland) samen met veredelaars en Royal FloraHolland, kozen voor de latere start omdat de opkweek in het najaar lastiger is dan in de lichtrijkere zomer. De benchmark kan nu duidelijk maken wat er gebeurt met de houdbaarheid van cyclaam als de planten bij minder licht worden opgekweekt. De deelname was ongeveer gelijk aan voorgaande jaren; zo’n 40 partijen van zes planten.

    Vlnr. de vertegenwoordigers van kwekerij Grootscholten, De Rijke en M.C.M Grootscholten met hun awards.

    Hieronder de uitslag in de drie keurgroepen:

    Mini-cyclaam

    De mooiste mini-cyclaam had Gebr. Grootscholten uit Kwintsheul met cultivar Facila van veredelaar Varinova. Tweede werd kwekerij De Rijke uit Poeldwijk met Carino, een cultivar uit de Super Serie vanSchoneveld Breeding. Derde bij de mini’s werd Gebr. Grootscholten met cultivar Winter, wederom uit de Super Serie Mini van Schoneveld Breeding.

    Midi-cyclaam

    Prijswinnaar in de keurgroep midi-cyclamen is kwekerij M.C.M Enthoven uit Poeldijk, met Cyclamen Super Serie Macro Pastel gemengd van Schoneveld Breeding. Gevers Planten werd tweede met Cyclamen persicum midi Super Serie Macro en uit die serie kwam ook de nummer 3, ditmaal ingezonden door Gebr. Grootscholten.

    Grootbloemig

    Kwekerij de Rijke uit Poeldijk had met zijn inzending cyclamen uit de Super Serie XL gemengd van Schoneveld Breeding de Award Grootbloemige cyclamen. Met cultivar Mammoth uit die Super Serie kwam P.C.M. Bartels op de tweede plek en derde werd Gevers Planten met Halios Gemengd van veredelaar Morel.

    Testen volgens VBN-protocol

    Na aanleveren van de partijen op 21 november 2018 is het standaard VBN protocol gevolgd. Dat begint met een transportsimulatie van 5 dagen bij 15ºC in het donker bij een RV van 75% en vervolgens een verkoopsimulatie van 4 dagen. De verkoopsimulatie vond plaats in de uitbloeiruimte van Royal FloraHolland (RFH) en bij 20 ºC. Hierna volgde de consumentenfase van 35 dagen in de uitbloeiruimte. De planten zijn op 4 januari 2019 beoordeeld door medewerkers van RFH, gewascoördinator Arthur van de Berg van Glastuinbouw Nederland en mensen uit de handel (o.a. Waterdrinker).

    Gedurende de test heeft RFH (kenniscentrum) ook beoordeeld bij aanvang verkoopsimulatie, aanvang consumentenfase, tijdens de consumentenfase (1 maal per) week en aan het einde van de test. Een plant werd afgeschreven wanneer deze uitgebloeid was ( 0 of 1 goede bloem) , of wanneer de sierwaarde van het blad ‘stadium 1’ bereikt had. Niet alleen zaken als categorie (mini, midi en grootbloemig), de startdatum, de herkomst, de cultivar en de potmaat werden geregistreerd. Er is ook vastgelegd het tijdens de proef zat met het aantal goede bloemen en de sierwaarde van het blad. Aan het eind van de test, op 4 januari, werd er per partij een waarderingscijfer gegeven.

    De deelnemers konden zelf via internet de proef (en natuurlijk hun eigen partij) volgen.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties