Ruim 8 op de 10 Nederlanders weten niet wat ze moeten doen na aanraking met de eikenprocessierups of met reuzenberenklauw. Ze denken daarentegen wel te weten wat ze moeten doen bij een beet van een teek of insect, maar geven vervolgens het verkeerde antwoord. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.
Het Rode Kruis voert campagne om mensen meer bewust te maken van hoe te handelen bij aanraking met plagen als de eikenprocessierups, teken of reuzenberenklauw. Met name in de zomerperiode hebben mensen last van jeuk en huidirritatie door deze dieren en planten.
Eikenprocessierups en reuzenberenklauw
De eikenprocessierups zorgt dit jaar al vroeg voor veel overlast door het warme weer. Na aanraking krijgen mensen enorme jeuk en huidirritatie. Van de ondervraagden heeft 88% geen idee wat ze moeten doen bij aanraking. Belangrijk is om de eventuele brandharen te verwijderen met plakband of kleefpleister, en de huid te spoelen met veel (lauw) water.
Na aanraking met reuzenberenklauw moet de huid gewassen worden met lauw water en zeep. De plek moet daarna uit de zon gehouden worden. Dit wist slechts 8% van de ondervraagden.
Teken en insecten
In het onderzoek gaf slechts 6% het juiste antwoord op de vraag wat er moet gebeuren bij een insectenbeet , namelijk de angel eventueel weg schrapen met de vingernagel of de botte kant van een mes en de plek koelen met een nat kompres of coldpack.
Bij een tekenbeet verkleint het snel verwijderen van de teek de kans op besmetting met de ziekte van Lyme. Als je hiervoor een puntig pincet gebruikt of een speciaal tekenkaartje, dan moet de teek met een rechte beweging uit de huid worden gehaald. Dat wist 21% van de ondervraagden.
EHBO-app
Via de website van het Rode Kruis kan een gratis EHBO-app worden gedownload. Hierin staan instructies hoe te handelen bij diverse noodsituaties, van brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot een kneuzing.