Week van de Circulaire Economie

    Van maandag 1 tot en met zaterdag 6 februari zetten ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen hun deuren open voor de Week van de Circulaire Economie. De Week van de Circulaire Economie is een landelijke campagneweek voor Circulaire Economie. Tijdens deze week krijgen goede voorbeelden een podium en ontmoeten pioniers elkaar digitaal.

    De Week van de Circulaire Economie start op 1 februari met de Nationale Conferentie Circulaire Economie en de Uitreiking Circular Awards 2021. Onder meer demissionair premier Mark Rutte en demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven zijn hierbij aanwezig.

    Op de eerste dag van de Week van de Circulaire Economie vindt de Nationale Conferentie Circulaire Economie plaats, georganiseerd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit keer volledig online. Het thema is ‘systeemverandering’. Naast de Nationale Conferentie Circulaire Economie, worden er van maandag tot en met zaterdag tal van workshops, debatten en inspiratiesessies georganiseerd. 

    Bijgaand enkele interessante onderwerpen die aan groen zijn gerelateerd:

    Circulaire principes in gebiedsontwikkeling

    Circulaire principes in gebiedsontwikkeling toepassen kan. En op zo’n manier dat het toegevoegde waarde oplevert voor iedereen: beleggers, ontwikkelaars, bedrijven, medewerkers, omwonenden én de natuur. Op Schiphol Trade Park in Hoofddorp wordt het ‘nieuwe normaal’ van gebiedsontwikkeling zichtbaar. Natuurinclusiviteit (versterken biodiversiteit en ecologie), een goede leefomgeving voor medewerkers en omwonenden, hergebruik van grondstoffen, gebruik van groene energie en een duurzame omgang met water zijn een paar van de voorwaarden.

    Leren van de natuur voor een duurzame economie

    Dr. Jaco Appelman houdt zich bezig met het ontwikkelen van een nieuwe master die biologische kennis wil gebruiken om een Circulaire Samenleving te ontwerpen en implementeren. Appelman is ook co-auteur van het boek ‘Zo kan het ook’. De mensen en projecten in dit boek laten zien dat de economie ook anders ingericht kan worden. De basis hiervoor is te vinden in bio-geïnspireerde denkrichtingen als biomimicry, biophilia en circulaire economie.

    Podcast Circulair Ondernemen

    In een korte serie van drie podcasts over ‘circulair ondernemen’ vandaag het verhaal van de eerste duurzame, 3D geprinte composietbrug in Europa. Namens Aannemersbedrijf Damsteegt vertelt Paul de Vos over het ontstaan van de brug. Jules Nieuwenbroek van de gemeente Alphen a/d Rijn legt uit waarom de gemeente als koploper hiervoor koos.

    Duurzame Meetup: Circulaire Inkoop

    In een circulaire economie bestaat afval niet meer. Producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen behouden hun waarde. Dit begint bij het stellen van een betere vraag. En dat is precies wat een inkoopproces doet: de vraag stellen. Daarom kan juist inkoop een groot verschil maken voor onderwerpen zoals circulariteit en de transitie naar een circulaire economie. Circulair inkopen is het inzetten van je koopkracht om productie en (her)gebruik van circulaire producten en diensten te stimuleren. Oftewel: Ciculaire inkoop is een belangrijke aanjager van de circulaire economie.

    Landgoedstation Driebergen-Zeist

    In het nieuwe station Driebergen-Zeist zijn veel duurzame en circulaire principes toegepast, zowel technisch als in de samenwerking en de omgeving. Het is tot stand gekomen na jaren van planvorming in een weerbarstige projectpraktijk met veel tegenstrijdige belangen. Dit vergde vaak het uiterste van de ontwerpers, projectmanagers en bouwers. In dit seminar wordt de première vertoond van de documentaire die hierover is gemaakt. Aan de hand hiervan zullen TU-masterstudenten met de projectmanagers van ProRail, Arcadis en BAM debatteren over de vraag: ‘Hoe maak je een project integraal duurzaam?’

    Wegbeeld van de toekomst

    Binnen het project circulair wegmeubilair zijn we gestart met een discussie over het wegbeeld van de toekomst. Wat staat er over 30 jaar naast de weg, gezien alle technieken die zich nu ontwikkelen en wat betekent dat voor het wegmeubilair de komende jaren. Gaan we nog een keer schilderen of zetten we een nieuw portaal neer als we weten dat die er nog korter dan 10 jaar staat.

    Stikstof: als kantelpunt voor verduurzaming

    Hoe kunnen gemeenten het gevreesde dossier ‘stikstof’ in relatie tot woningbouw kantelen? Hoe ga je van angstdromen naar een kansrijke toekomstvisie waarin je ontdekt dat dit onderwerp juist de motor kan zijn voor verduurzaming van de bouw? In 2020 hebben Platform31, C-creators en Hedgehog company een Handreiking Stikstofvrije woningbouw gemaakt en in november gepresenteerd. De handreiking is gebaseerd op gesprekken met gemeenten, provincies, omgevingsdiensten, bouwbedrijven, duurzaamheidsprofessionals en daadwerkelijke cases.

    Nature first

    C-Bèta organiseert met medewerking van SADC, Interface en Lodewijk Hoekstra de tweede editie van C-Bèta Five Years Forward. Een programma waarbij we spreken met pioniers en koplopers van de toekomst. Hoe denken zij dat de circulaire economie er over vijf jaar uitziet? Wat zijn de drivers in deze transitie? Wat gaat het succes brengen? Welke investeringen moet er worden gedaan? En waar hebben we over vijf jaar definitief afstand van genomen? In deze editie is het thema Nature First. Een stad laten functioneren als een bos en met een bedrijventerrein de condities voor al het leven in de omgeving verbeteren.

    De Week van de Circulaire Economie is een initiatief van Het Versnellingshuis, een landelijk programma dat het Nederlandse bedrijfsleven helpt circulair te ondernemen. Het is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, MVO Nederland, Het Groene Brein, VNO-NCW en MKB-Nederland. Kijk hier voor het complete programma-overzicht.

     

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties