Waarom makelaars minder glastuinbouwbedrijven verkopen

    In 2018 verkochten makelaars minder glastuinbouwbedrijven dan in het voorgaande jaar. In totaal stonden vorig jaar 59 glastuinbouwbedrijven in de verkoop, tien meer dan in 2017. Bij slechts 25 bedrijven kwam het vorig jaar tot een verkooptransactie, terwijl dat aantal in 2017 nog op 29 lag, meldt de Vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van makelaarsvereniging NVM. Maar waar ligt dat aan?

    Het antwoord op die vraag luidt volgens de NVM: aan het rendement. Voor de glastuinbouw was 2018 een matig jaar, waarin telers lagere rendementen behaalden. Daardoor zijn er volgens de makelaars minder glastuinbouwbedrijven van de hand gegaan dan in 2017.

    Het merendeel van de bedrijven die vorig jaar verkocht werden, lag in een glastuinbouwconcentratiegebied. In het rapport ’2018 – Vastgoedmarkt in beeld’ concludeert de NVM dan ook dat de clustering en schaalvergroting in de glastuinbouw doorzet. Die ontwikkeling is te verklaren doordat overheden bedrijven via subsidies stimuleren zich daar te vestigen of uit te breiden om de sector zo te moderniseren en te verduurzamen.

    Weinig gunstig toekomstperspectief
    „Voor solitair gelegen locaties is moeilijker een koper te vinden, zeker als ze kleiner zijn dan 3 ha”, zegt voorzitter Ard Klijsen van de NVM Vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed. De groep potentiële kopers, die toch al klein en bovendien erg kritisch is, ziet voor deze kassen een weinig gunstig toekomstperspectief.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties