De ‘Kamer van beroep’ van het Europese Octrooibureau stelt dat het mogelijk moet zijn om octrooien te verlenen op producten van wezenlijk biologische processen. De ‘uitvinding’ moet wel innovatief en nieuw bevonden worden.
Het Europees Octrooibureau (EOB) zet met de uitspraak van de ’Kamer van Beroep’ een streep door haar beslissing van 30 juni 2017. Toen werd, na jarenlange strijd van diverse organisaties in de land- en tuinbouw tegen het octrooien van planteigenschappen, besloten om geen octrooien meer te verlenen op producten van wezenlijk biologische processen (klassiek kruisen, selecteren e.d).
Veredelaar Syngenta ging met succes tegen deze uitspraak in beroep. Hun aangevraagde octrooi voor een donkergroene geblokte paprika werd geweigerd door het EOB. Ten onrecht, oordeelde de ‘Kamer van beroep’ van het Europese Octrooibureau op 5 december 2018.
De uitspraak betekend dat er toch weer octrooien gevestigd kunnen worden op natuurlijke planteigenschappen en producten die door kruising, selectie of andere klassieke veredelingsmethoden tot stand kunnen komen. Voorwaarde voor een octrooi blijft dat de ‘uitvinding’ innovatief en nieuw gevonden wordt door het EOB.
Branche-organisatie Plantum zegt in een eerste reactie dat zij hogelijk verbaasd en bijzonder teleurgesteld is over de beslissing van de ’Kamer van Beroep’. Ze probeert zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de mogelijk te ondernemen vervolgstappen.
Ruim honderd octrooien verleend
Er zijn naar schatting over de honderd octrooien verleend op ‘klassieke veredelingsproducten’, voornamelijk in de akkerbouw en groenteteelt. Een octrooi vraag je per land aan. De verwachting in juni 2017 was dat partijen die de verleende octrooien op ‘klassieke veredelingsproducten’ aanvechten, sterker staan door de uitspraak van de OCB. Nu toont Syngenta aan dat een geweigerd octrooi met succes aanvechtbaar is.
Het was altijd al mogelijk om octrooien te verkrijgen, bijvoorbeeld als een technische methode is gebruikt om een nieuwe plant met een bepaalde eigenschap te creëren. Ook dan geldt dat het resultaat (de plant met de eigenschap) nieuw, innovatief en reproduceerbaar moet zijn.