De Wet natuurbescherming die sinds 1 januari van dit jaar geldt, is voor veel gemeenten pittige kost. Gemeente Maastricht benut sinds kort stroomschema’s, die het werken conform de wet eenvoudiger maken.
In januari 2017 zijn drie afzonderlijke natuurbeschermingswetten opgegaan in de nieuwe Wet natuurbescherming. Met de komst van deze wet zijn de taken van rijksoverheid, provincie en gemeente veranderd. De gemeente verleent nog altijd de omgevingsvergunning, maar de aanvraag wordt nu door haar ingediend bij de provincie. Het Wabo-team van de gemeente Maastricht had behoefte aan overzichtelijke informatie om in de praktijk met de nieuwe Wet natuurbescherming te kunnen omgaan.
Stroomschema’s
Stagiaire Marjolein de Haan maakte daarom – onder de paraplu van BTL Advies – stroomschema’s voor het Maastrichtse Wabo-team. Die maken in een oogopslag duidelijk hoe je moet handelen bij omgevingsvergunningen. „Hierdoor kunnen we nu snel en overzichtelijk werken”, vertelt de landschapsadviseur van de gemeente Maastricht. De derdejaars HAS-studente maakte ook ondersteunende bijlagen bij de schema’s, waarin verschillende onderdelen in meer detail worden toegelicht. De landschapsadviseur verklaart: „We zijn super enthousiast. De stroomschema’s leveren veel gebruikersgemak voor de teamleden, zodat vergunningsaanvragen soepel verlopen. Ook de provincie Limburg is erg tevreden.’’
Ook voor burgers
In de nieuwe Wet natuurbescherming staat precies omschreven wat wel en niet mag met natuur. Bij nieuwe activiteiten van burgers en anderen moeten die eerst getoetst worden aan deze wet. De gemeente Maastricht heeft, naast praktische handvatten voor de eigen ambtenaren, ook toegankelijke informatie voor de burgers beschikbaar gesteld. BTL-stagiaire De Haan scheef ook deze teksten over natuurwetgeving en het proces rondom een vergunningsaanvraag.
Meer info Wet natuurbescherming
Voor meer informatie over de Wet natuurbescherming, lees het uitgebreide artikel hierover in de komende editie van Tuin en Landschap, nummer 23.