Brussel wil minimumeisen stellen aan het irrigeren met gezuiverd rioolwater in de land- en tuinbouw. Dat blijkt uit een voorstel voor een EU-verordening dat momenteel op tafel ligt. Europarlementariër Jan Huitema (VVD) bracht afgelopen dinsdag een werkbezoek aan AWZI Harnaschpolder en een glasgroentenbedrijf in Den Hoorn om te bespreken wat de impact daarvan is voor Nederland. Huitema is hoofdonderhandelaar op dit dossier.
De in de maak zijnde EU-verordening, die een directe werking heeft, gaat zich met name richten op minimumeisen voor voedselveiligheid. Reden daarvoor is het feit dat de landbouw in Zuid-Europese landen nu al effluent van afvalwater- en rioolwaterzuiveringsinstallaties gebruikt zonder of met beperkte aanvullende zuivering.
LTO Glaskracht Nederland vreest dat de vergunningprocedure en bijbehorende voorwaarden een onnodige kostenverhoging betekenen voor hergebruik van effluent dat zodanig gezuiverd wordt dat de voedselveiligheid altijd is gegarandeerd.
Zeer zuiver gietwater
Het project Delft Blue Water, uitgevoerd bij de AWZI Harnaschpolder, toonde enkele jaren geleden al aan dat van effluent zeer zuiver gietwater voor de glastuinbouw is te maken, zonder gevaar voor de volksgezondheid. Extra monitoring is weliswaar zinvol bij gebruik van minder gezuiverd effluent, maar zorgt volgens LTO Glaskracht in de Nederlandse situatie voor een onnodige verhoging van de kostprijs van het gietwater.
Ook voor de waterschappen kan de nieuwe wetgeving een grote impact hebben op hun plannen om in de toekomst meer stoffen terug te winnen en effluent te hergebruiken. De waterschappen waren bij het werkbezoek dan ook goed vertegenwoordigd.