Stichting Steenbreek en creatief bureau Groenemorgen lanceren een campagne om Nederland dit jaar 10.000 geveltuinen rijker te maken. Dit is een vervolg op het initiatief van het vorig jaar opgerichte Groenemorgen dat zich toen met succes het realiseren van 1.000 extra geveltuinen in Rotterdam ten doel stelde. Het streven is om in deze nieuwe campagne ten minste vijftien gemeenten mee te krijgen en volgend jaar landelijk op te schalen.
De samenwerking komt voort uit de raakvlakken van Steenbreek en Groenemorgen. Beide organisaties streven naar een groenere en gezonde leefomgeving en toename van biodiversiteit. Met laatstgenoemde is het namelijk niet goed gesteld op veel plaatsen in Nederland. Bovendien kampen versteende straten door de toename van extreem weer steeds vaker met overstromingen en hittestress.
Rotterdams succes uitbouwen
Raymond Landegent van Groenemorgen ziet ernaar uit om samen met Steenbreek de Rotterdamse campagne van 2020 verder uit te breiden. „Het is voor mij niet meer dan logisch dat we gaan samenwerken met Steenbreek”, aldus Landegent. „Steenbreek is al jaren bezig met het vergroenen van de leefomgeving en heeft een groot netwerk van gemeenten en organisaties. Daar kunnen wij dankbaar gebruik van maken om het lokale succes uit Rotterdam verder uit te bouwen”, zegt de Groenemorgen-oprichter.
Wat Landegent in Rotterdam al zag, is dat geveltuinen een uitstekende manier zijn om aandacht te vragen voor groene thema’s. „De geveltuin is een laagdrempelig onderwerp gebleken om het gesprek aan te gaan met bewoners over zwaardere thema’s zoals klimaatadaptatie, hittestress, groene daken en het afkoppelen van de regenpijp.” Daarnaast dienen geveltuinen volgens hem de sociale cohesie, simpelweg doordat de straten er gezelliger van uit gaan zien.
Vergroening tuinen van huurhuizen
Stichting Steenbreek is een belangrijke initiatiefnemer in het groener maken van Nederlandse straten en tuinen waar meerdere organisaties, zoals ook NL Greenlabel, al mee samenwerken. Zo is woningverhuurder Heimstaden vorige maand een samenwerking aangegaan met Steenbreek om de tuinen van hun huurhuizen te vergroenen. Veel tuinen uit het huuraanbod van de Deense verhuurder zijn nog zogeheten tegeltuinen met niet of nauwelijks groen erin. Door de samenwerking met Steenbreek krijgt Heimstaden meer inzicht in de kansen voor vergroening.
„Voor een duurzame, klimaatbestendige woonomgeving is biodiversiteit en meer groen nodig”, zegt Eva Bienias, sustainability manager van Heimstaden Nederland. Het eerste vergroeningsproject is een gezamenlijke tuin van een huurcomplex in Limburg. In de toekomst moeten bijvoorbeeld ook tuinen van vrijgekomen woningen onder handen worden genomen en onderhoudsvriendelijk groene tuinen gaan krijgen. „Ook daar zien we de toegevoegde waarde van Steenbreek, dat over een netwerk van hoveniers beschikt”, aldus Bienias.
In Tuin en Landschap 3 volgt een interview met Steenbreek-directeur Roel van Dijk. Dit nummer verschijnt op 12 februari.