Nul dodelijke ongevallen op het werk in de agrarische en groene sector in 2020. Onder deze ambitie hebben tien partijen op 21 juni hun handtekening gezet, waaronder LTO Nederland, Stigas, FNV en CNV Vakmensen. Het initiatief wordt ondersteund door het RIVM en de Inspectie SZW.
„Er gebeuren te veel ongevallen in de agrarische en groene sector: de laatste tien jaar gemiddeld 16 dodelijke ongevallen per jaar. Dit is onacceptabel en moet omlaag, elk ongeval is er één teveel!”, stellen de ondertekenaars waaronder VHG.
Samenwerken
Partijen tekenden ervoor de veiligheid op de agrarische en groene bedrijven te gaan verbeteren door 1. samen te werken; 2. een cultuur in de sector te realiseren waarbij veilig werken voorop staat; 3. ondernemers en werknemers te ondersteunen met advies, voorlichting en tools; 4. samen te werken aan technische oplossingen om de veiligheid te verbeteren; en 5. het melden en leren van (bijna) ongevallen te bevorderen.
Aandacht
„Het lijkt zo vanzelfsprekend, veilig werken”, stelt Egbert Roozen, directeur branchevereniging VHG. „Toch is de uitdrukking ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ ook in onze sector niet onbekend. Het is daarom van belang altijd en overal veilig en bewust aan de slag te gaan en elkaar daarop te attenderen.”
Branchevereniging VHG blijft aandacht besteden aan veilig werken. „Minimaal eens per maand plaatsen we in onze nieuwsbrief een onderwerp uit de arbocatalogus, informatie over wetgeving of het antwoord op een arbovraag. Ook zal Stigas, in samenwerking met VHG, de vernieuwde risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) breed onder de aandacht van werkgevers brengen. Het streven is dat iedere ondernemer de RIE minimaal eens per jaar update en dit bespreekt in een toolboxmeeting met medewerkers.”
Dit is een belangrijk aandachtspunt op alle vlakken in het groene werk.
Met maaien op hellend terrein: hoe nat is het gras geweest in de nacht,moet ik een uurtje wachten met maaien,ook ladders.
m.lensink