PARTNER CONTENT – Een bloemetje krijgen is altijd een mooi gebaar; rozen, chrysanten of zonnebloemen op tafel brengen sfeer en vrolijkheid in elke woning. Helaas is Moeder Natuur soms minder blij met de bloemenindustrie. Dit heeft alles te maken met de impact van deze industrie op het milieu: Nederland is één van de grootste exporteurs van bloemen ter wereld, en door de export van bloemen wereldwijd wordt er tussen veld en bloemist ontzettend veel CO2 uitgestoten. Daarnaast worden de bloemen veelal behandeld met pesticiden, die weer in het water terecht kunnen komen en schadelijk kunnen zijn voor de fauna. Gelukkig kun je Moeder Natuur een handje helpen door te kiezen voor duurzamere opties. Zo kun je verantwoord genieten van een kleurrijk tafereel.
Duurzame bloemisten herkennen
Natuurlijk kun je zelf erop uitgaan en een bosje bloemen plukken, maar dat zal er toch wat anders uitzien dan een boeket van de expert. Gelukkig heeft de bloemisterijtak zelf aan de bel getrokken en met het oog op een duurzame toekomst zijn er verschillende keurmerken in het leven geroepen. Aan zo’n keurmerk zie je of je een duurzame bos koopt. Zo’n bloemist onderscheidt zich van de rest door bijvoorbeeld het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. Je kunt via de kaart van de Barometer zien welke bloemisten bij jou in de buurt gecertificeerd zijn.
Ook zijn er vier andere keurmerken die staan voor een meer verantwoorde bloementeelt. Het EKO-keurmerk bijvoorbeeld staat voor biologische bloemen, het keurmerk On the way to PlanetProof heeft bovenwettelijke milieueisen voor onder meer schonere lucht, goede waterkwaliteit, energie gebruik en biodiversiteit, het FairTrade keurmerk gaat over sociale- én milieuaspecten, en als je MPS-A ziet staan weet je dat de bloemen meer milieubewust zijn geteeld.
Eisen van het keurmerk
Hoe krijgt een bloemist één van de genoemde keurmerken? Bedrijven worden gecontroleerd op de eisen die door de keurmerken worden gesteld. Deze controle wordt periodiek uitgevoerd door onafhankelijke certificatie instellingen.
In het geval van de Barometer Duurzame Bloemist krijgt een bloemist na een dergelijke controle de toekenning goud, zilver of brons. Deze status is onder andere afhankelijk van het percentage duurzame bloemen dat wordt ingekocht, waarbij goud betekent dat minimaal de helft van de ingekochte bloemen duurzaam geteeld is.
Het zit in je natuur
Een duurzame keuze kun je in één oogopslag maken. Je draagt niet alleen bij aan een schonere planeet en een mooie wereld voor de toekomstige generaties, je kunt ook met een goed geweten je partner verrassen met een plantje. En niet alleen door een aankoop bij een duurzame bloemist ga je milieubewust te werk, ook door het stekken van je eigen planten zal de natuur je dankbaar zijn. Kleine moeite, groot gebaar. En het is nog leuk ook als je ziet dat je eigen groen zich ‘voortplant’.|
Tip: Heb je ondertussen een duurzaam plantje in huis? Dan kun je je steentje bijdragen door het plantje te stekken.
*Hortipoint is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit bericht. voor vragen neem contact op met onze partner Pricewise.