Italiaanse boomkwekers hebben sinds vorig jaar in toenemende mate te maken met schaarste. Vooral de vraag uit Nederland, Duitsland en Frankrijk is gestegen.
De vraag naar boomkwekerijproducten kwam in Italië in maart en april vorig jaar vanwege corona zo goed als stil te liggen. In de tweede helft van het jaar verbeterde de situatie en dat maakte het omzetverlies van het voorjaar bijna helemaal goed. Dat is te lezen in een marktbericht dat de organisatie van de Italiaanse beurs Flormart naar buiten bracht.
Op de binnenlandse markt steeg de vraag naar boomkwekerijproducten zowel op de consumentenmarkt als de aanlegmarkt. Lokale overheden in onder andere Toscane, Emilia Romagna en Lombardije maken werk van de strijd tegen klimaatverandering en dat zorgt voor extra vraag naar boomkwekerijproducten.
Stijging naar ’noordelijke landen’
Wat Italiaanse export betreft is er vooral een stijging naar wat de Italianen ’noordelijke landen’ noemen: Nederland, Duitsland en Frankrijk. De vraag vanuit Oost-Europese landen en Oostenrijk bleef vorig jaar op hetzelfde niveau als in 2019 en de vraag uit Rusland en het Midden-Oosten was in 2020 nihil.
De gestegen vraag van vorig jaar, zet zich dit jaar voort. Grote maten boomkwekerijproducten zijn zo’n beetje uitverkocht, maar ook uitgangsmateriaal en bos- en haagplantsoen zijn schaars. Evenals heesters, vormbomen, vaste planten, rozen en fruitbomen. Een aantal producten zouden inmiddels zelfs tot de rariteiten behoren, genoemd worden: Acer campestre, Acer japonica, Pyrus calleryana, Cercis siliquastrum, Albizia julibrissin, Prunus spp., Osmanthus spp., Liriodendron tulipifera en Quercus ilex.
Van juni tot september 2021 organiseert Flormart het project Verdecittà (Groene Stad), gefinancieerd door het Italiaanse ministerie van landbouw.
Wat is Acer japonica??