Ze werkte voor Bloemenbureau Holland als area manager Oost-Europa en daarna startte ze haar eigen bedrijf gericht op Rusland met vestiging Sint-Petersburg. Nu doet ze onderzoek naar de Geschiedenis van de Geneeskunde in het 19de eeuws Keizerlijk Rusland. Inge Hendriks is nog altijd 60% van haar tijd in Rusland, met name in Sint-Petersburg. Haar kennis van Rusland en zijn geschiedenis is groot. En ja: bloemen en planten in het grootste land ter wereld hebben nog altijd haar belangstelling.
Wat viel je op in Sint-Petersburg op 8 maart?
„Internationale Vrouwendag is een duidelijk ijkpunt. Er was op 8 maart een heel groot verschil met hoe het in 2010 was. De Russische markt voor bloemen is weer een traditionele markt geworden. Er werden op straat veel mimosa en tulpen verkocht. Veel andere bloemen zie je niet in het straatbeeld, misschien via internet? Het sortiment is lang niet zo uitgebreid als een paar jaar geleden en veel bloemenwinkels zijn afgevallen. De boeketten die Nu.nl liet zien, zijn alleen voor de bovenste toplaag. Dat is 5 tot 10% van de bevolking en dat is nog veel, maar aan de andere kant is de middenklasse gekrompen en het aantal minderdraagkrachtigen gestegen. Daarom worden er minder dure bloemen verkocht. ”
Wat speelt er nog meer?
„Een andere verklaring is dat Russen tegenwoordig toegang hebben tot kredieten. Geld besteden ze allereerst aan eten en onderdak en dan aan het aflossen van schulden. Als ze dan nog geld over hebben, komt luxe. En luxe bestaat tegenwoordig ook uit bijvoorbeeld parfum en niet alleen maar meer uit bloemen.”