Ruim drie keer zoveel eikenprocessievlinders als vorig jaar

    De afgelopen maanden zijn in 1837 feromoonvallen 134.943 eikenprocessievlinders gevangen. Het gemiddelde van 73 vlinders per val ligt ruim drie keer zo hoog als het aantal in 2017. Op basis van de vangsten, goede vliegomstandigheden en de beoordeling van de conditie van de eitjes kunnen we er vanuit gaan dat de populatie in 2019 opnieuw drie keer zo groot zal zijn als het jaar ervoor. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups op Naturetoday.

    Door het hele land hangen 1837 feromoonvallen om in beeld te krijgen hoe de populatie zich ontwikkelt en waar de hotspots liggen. Uit de vangsten in de feromoonvallen bleek dat de meeste vlinders van medio juli tot medio augustus vlogen. Tijdens de tweede vluchtperiode daarna werden minder vlinders gevangen en in september, tijdens de derde vluchtperiode werden nauwelijks nog eikenprocessievlinders aangetroffen in de vallen. Op dit moment hangen nog verspreid in Nederland feromoonvallen om te kijken of er nog vlinders rondvliegen die later uitgekomen zijn.

    Figuur 1: Gemiddeld aantal vlinders per val over heel NederlandFiguur 1: Gemiddeld aantal vlinders per val over heel Nederland (Bron: Hellingman Onderzoek en Advies)

    In totaal zijn er 134.943 eikenprocessievlinders gevangen. Het gemiddelde aantal vlinders per val is daarmee uitgekomen op ruim 73. Dat aantal is ruim drie keer zo hoog als de 23 vlinders per val in 2017 en ruim twee keer zo hoog als de 35 in 2016. In Figuur 1 is de ontwikkeling in het landelijk gemiddelde aantal vlinders per val vanaf 2012 te zien.

    Figuur 2: Gemiddeld aantal vlinders per val per provincie (Bron: Hellinman Onderzoek en Advies)

    Figuur 2 laat de gemiddelde aantallen per jaar per provincie zien. Alleen de provincies zijn opgenomen waar in 2018 meer dan 50 vallen hingen. In elke provincie lag het aantal vlinders per val beduidend hoger dan de voorgaande jaren. Ook in Flevoland, Limburg en Zuid-Holland hing een aantal feromoonvallen en ook in die provincies zijn veel meer vlinders gevangen dan in 2017.

    Eitjes in goede conditie
    In september zijn eipakketjes verzameld en onder de microscoop geopend om de conditie van de embryo’s te beoordelen. Uit diverse bemonsteringen blijkt dat de jonge rupsen zich goed ontwikkelen in de eitjes. Op 23 september waren ze al klaar voor de overwintering, hetgeen belangrijk is voor de overleving omdat ze tijdig antivries kunnen vormen.

    De vlinders die in de zomer hebben gevlogen en gepaard, hebben eitjes in de eikenbomen afgezet. De rupsen zullen in het voorjaar uitkomen, aannemend dat er niets bijzonders gebeurt in de natuur waardoor ze sneuvelen. De afgelopen jaren hebben ze bewezen te kunnen overleven in ongunstige omstandigheden zoals veel neerslag, droogte en vorst.

    Op basis van de vangsten en beoordeling van de conditie van de eitjes gaat het Kenniscentrum Eikenprocessierups ervan uit dat de populatie in 2019 wederom ongeveer drie keer zo groot is als in 2018. Een belangrijk gegeven voor beheerders die hierop hun beheersmaatregelen kunnen afstemmen. Het bevorderen van biodiversiteit en een beroep doen op vogels en predatoren zou daarbij volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups een belangrijk onderdeel van de strategie moeten zijn.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties