Rabobank: Financiële situatie tuinbouw verslechterd door droogte

    Na een redelijk goed begonnen 2018 is de financiële situatie van de tuinbouw het afgelopen kwartaal verslechterd. Boosdoener zijn marktomstandigheden en de zeer warme en droge julimaand. Dat meldt Rabobank in zijn tuinbouwupdate augustus 2018. Opvallend is dat er grote verschillen in prijsvorming zijn tussen de diverse sectoren en gewassen, ook binnen de bloemisterijsector.

    Bij de snijbloemen lieten chrysant en lisianthus een goede prijsvorming zien, in tegenstelling tot gerbera en phalaenopsis. De omzet ligt bij phalaenopsis gemiddeld zo’n 20% lager dan geprognotiseerd, maar de verschillen tussen bedrijven zijn volgens de bank erg groot. Het cijfer van de Rabo Tuinbouwbarometer daalde van 7,2 naar 6,9.

    Door de droogte in juli heeft volgens Rabo allerlei effecten op de financiële resultaten. Bij een aantal buitenteelten gaan allereerst producties tegenvallen. Dat kan soms leiden tot betere dagprijzen, maar dagprijzen zijn vaak ook verslechterd door te veel piekproducties of andere koopgewoonten van consumenten bij het warme weer. De kwaliteit van sommige producten loopt ook terug. Ook zijn er forse extra kosten nodig voor maatregelen tegen de droogte (arbeid, brandstof).

    Opengrond
    De regionale verschillen in het watertekort zijn groot. De gevolgen van droogte in de resultaten van dit jaar lopen daarom sterk uiteen voor tuinbouwbedrijven in de opengrond. Daar bovenop komt de schade die de droogte heeft voor meerjarige teelten in de komende jaren. De omvang van dit laatste is nog moeilijk te bepalen.

    In de bollenteelt is de gemiddelde ziftmaat kleiner dan normaal. Daardoor ontstaat mogelijk voor broeierijbedrijven een tekort aan leverbare maten in het voorjaar.

    Glasteelten
    Voor de glasteelten zijn de productiegevolgen door de droogte nog te overzien. In die teelten speelt vooral het prijseffect door de langdurige hitte. De kwaliteit van de producten wordt er ook niet beter op (bijvoorbeeld krimpscheurtjes). Sommige regenwaterbassins zijn inmiddels leeg, maar veel ondernemers weten maatregelen te nemen om dit op te vangen.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties