Promotieonderzoek naar toegevoegde waarde hulpstoffen

    Promovendus Rick Sijs gaat onderzoeken hoe milieuvriendelijke hulpstoffen de gewasbescherming kunnen verbeteren. Fabrikant GreenA, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Universiteit van Amsterdam financieren het vierjarige onderzoek.

    Het is bekend dat hulpstoffen de druppelgrootte van vloeistoffen kunnen beïnvloeden en ervoor kunnen zorgen dat druppels beter hechten en verdelen op een oppervlakte. Voor de gewasbescherming is dat nuttig: minder drift en minder vervuiling van omliggende gebieden en meer effect van een fungicide, pesticide of herbicide.

    Meer fundamentele kennis van hulpstoffen is gewenst, erkent ook de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zij kende onlangs financiering toe voor een vierjarig promotieonderzoek om de combinatie gewasbescherming en hulpstoffen beter te begrijpen, optimaliseren en exploiteren. Hoofdaanvrager van dit project ‘Better and more efficient use of pesticides by spray adjuvants’ is Prof. dr. Daniel Bonn, hoogleraar Fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Hij stond aan de basis van hulpstof Squall, een biologisch afbreekbaar middel op basis van polymeren en oppervlakte-actieve stoffen. Het Amsterdamse bedrijf GreenA, hoofdfinancier van het promotieonderzoek, zet het gepatenteerde middel op de markt. Vooral in de akkerbouw wordt het gebruikt, maar ook enkele zomerbloementelers voegen Squall toe aan de tankmix.

    Maarten Klein van GreenA meldt als supervisor van het promotieonderzoek dat fundamenteel naar optimalisatie van hulpstoffen gekeken zal worden. De nadruk ligt op toepassing in akkerbouwgewassen als graan, aardappel, uit en suikerbiet. „Maar uiteindelijk zullen ook siertelers baat hebben van de kennis en de nieuwe middelen die het vierjarige promotieonderzoek gaat opleveren.”

     

    NWO financiert 16 promovendi

    Het bovenstaande promotieonderzoek is een van de 16 projecten die het NWO onlangs uitkoos voor zijn zogenoemde Industrial Doctorates-programma. Daarin financiert zijn promovendi die hun onderzoek zowel bij een kennisinstelling als bedrijf gaan uitvoeren..

    Het betreft een pilot waardoor het voorlopig eenmalig is dat NWO deze financiering toekent. Het Industrial Doctorates-programma ontving ruim 145 aanvragen. Na de beoordelingsprocedure kende NWO aan zestien projecten financiering toe.

    Het totale budget van 3,4 miljoen euro is afkomstig van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als startimpuls voor de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Als onderdeel van de subsidievoorwaarden leveren deelnemende kennisinstellingen een bijdrage op het gebied van infrastructuur en begeleiding van de promovendi en leveren betrokken private partijen cofinanciering.

    De NWO is een zelfstandig bestuursorgaan met een wettelijk vastgelegde missie en taken en valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties