Politici in debat over toekomst Nederlands landschap

    ‘Keuzes voor ons landschap’, die naam heeft het debat dat acht kandidaat-Kamerleden 19 februari met elkaar aangingen. Debatcentrum De Balie nodigde de negen grootste partijen uit de Tweede Kamer uit. Op de PVV na gingen allen op de uitnodiging in, om in wisselende viertallen de degens te kruisen.

    Al aan het begin komt het tot een aanvaring tussen twee deelnemers. In reactie op de stelling dat geen enkele sector het monopolie op ruimte kan hebben, spreekt Cees de Jong (CDA) zich uit tegen bindende bestemmingsplannen van het Rijk: „Ik vind niet dat je het hele landschap al moet invullen.” Tjeerd de Groot (D66) verwijt De Jong geen keuzes te maken, waar dat wel noodzakelijk is.

    Het D66-Kamerlid formuleert zelf wél toekomstplannen voor het landschap. Zo wil De Groot de ruimte in Nederland op een natuurinclusieve manier herinrichten. Hij pleit onder meer voor het uitbreiden van de Nederlandse natuur tot 400.000 ha. Verder wil hij het gebruik van bestrijdingsmiddelen ontmoedigen door middel van heffingen op bespoten producten. Hetzelfde wil De Groot voor vlees invoeren.

    Omgevingswet bijna onbesproken

    De Omgevingswet wordt tijdens het debat nauwelijks genoemd. Alleen Laura Bromet (GroenLinks) kaart deze aan om haar zorgen erover te uiten. De GroenLinks-politica pleit in het debat tégen deze wet en juist voor een centrale regie van het Rijk binnen de inrichting van het Nederlandse landschap. Volgens GroenLinks is landelijke regie weer nodig, omdat er harde keuzes gemaakt zullen moeten worden in het Nederlandse landschap. Niet alles kan worden uitonderhandeld tot compromissen, zegt Bromet.

    In Tuin en Landschap 4 staat een uitgebreid verslag van dit debat. Lees nu online in MijnTuinEnLandschap (met inlog).

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties