Op diverse plekken worden momenteel veel engerlingen van zowel de rozenkevers als van de meikevers gezien. De droogte heeft blijkbaar geen invloed gehad op de larven en op de eitjes die in het voorjaar zijn afgezet. Dat melden Silvia Hellingman van Hellingman Onderzoek en Advies en de Natuurkalender op Naturetoday.
Het was de vraag of de zeer droge omstandigheden een negatief effect zouden hebben op de overlevingskansen van de eitjes van de verschillende bladsprietkevers waaruit de engerlingen komen. Op dit moment zijn echter op veel locaties engerlingen van zowel de rozenkever als van de meikever te vinden.
Beschermingslaag
De eitjes konden blijkbaar goed tegen de droogte. Een verklaring voor overleving van eitjes in droge grond is dat de eitje een laagje aanmaken die serosa wordt genoemd. Het is eigenlijk een soort huid die de eitjes tegen uitdroging beschermt. De eitjes absorberen in een korte periode water. Daarna is het eitje ’potdicht’. Dat betekent dat het eitje geen water meer nodig heeft voor de ontwikkeling zodat de droogte van de afgelopen periode weinig tot nauwelijks effect heeft gehad op de ontwikkeling van engerlingen, ook niet op plekken waar niet gesproeid is. Rozenkevereitjes kunnen wel uitdrogen wanneer ze blootgesteld zijn aan de lucht of wanneer ze in een kurkdroge grond worden afgezet. In de vluchtperiode was de grond echter nog vochtig genoeg zodat ze de dans zijn ontsprongen.
Snelle ontwikkeling verwacht
De engerlingen hebben op veel plekken lang op malse graswortels moeten wachten. De verwachting is dat ze zich in de komende periode sneller gaan ontwikkelen. Ze hebben nog maar beperkt de tijd om zich vol te vreten alvorens ze dieper in de grond gaan om in rusttoestand te gaan. De engerlingen van de meikever die nu in het derde larvestadium zitten zullen dit jaar nog gaan verpoppen en volgend voorjaar uitvliegen.
Tot oktober actief
De engerlingen in het eerste of tweede larvestadium zitten of die net overgegaan zijn naar het derde larvestadium zullen zeker tot oktober actief blijven. De snelheid van de ontwikkeling hangt sterk af van de ontwikkeling van de bodemtemperatuur. De rozenkevers hebben een cyclus van 1 jaar en zullen zich dit jaar nog vol vreten ook tot in oktober. Daarna gaan ze de diepte opzoeken. Ze verpoppen pas in het voorjaar en vliegen dan uit.
ik ken het probleem van de mei kever, waardoor gras minder vast worteld.
door te bemesten in deze periode en voorjaar wordt het gras sterker.
m.lensink