LTO Glaskracht Nederland wil middels een petitie alsnog bewerkstelligen dat minister Carola Schouten een steunregeling instelt voor de rozentelers die getroffen zijn door de bacterie Ralstonia solanacearum, een Q-organisme.
De landelijke commissie Roos van LTO Glaskracht Nederland en Royal FloraHolland ondersteunen de petitie, net als de VGB en andere sectorpartijen. Zij constateren dat een steunregeling onontbeerlijk is in het proces om het Q-organisme Ralstonia uit te bannen in Nederland. Ze verzoeken daarom een herziening van een eerder genomen beslissing van de Minister voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) Zij stelt, net als haar voorganger, staatssecretaris Martijn van Dam, dat de miljoenenschade voor betreffende bedrijven behoort tot het normale bedrijfsrisico van een professionele teler.
Online ondertekenen
Op basis van een Verordening van de Europese Commissie (702/2014) is compensatie mogelijk. LTO Glaskracht Nederland is de petitie gestart in de hoop dat minister Carola Schouten van LNV haar besluit herziet en alsnog een steunregeling instelt.
Volgens LTO Glaskracht Nederland is een verzoek om herziening sterker als dit ketenbreed en door het hele vak gedragen wordt. Zij roept daarom iedereen op om online de petitie te ondersteunen. Dat kan via deze link
De standsorganisatie wil de petitie op dinsdag 25 september aanbieden aan de Vaste Kamercommissie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. Het verzoek daarvoor is aangevraagd bij die commissie. Op 5 september is bekend of de petitie aangeboden mag worden.
Sinds 2015 aangetroffen in jong gewas
In 2015 werd Ralstonia solanacearum voor het eerst aangetroffen in jong gewas bij enkele Nederlandse snijrozentelers. Deze voor mens en dier onschadelijke bacterie was tot die tijd nog nooit was voorgekomen in een snijrozengewas. Omdat het een Q-organisme is, zijn getroffen telers op basis van artikel 3 van de Plantenziektenwet verplicht om het plantmateriaal in hun kassen te ruimen en onder speciale voorwaarden te laten vernietigen. Ook moeten de kassen en teeltbenodigdheden grondig worden gereinigd. Vijf vermeerderaars en twaalf rozentelers hebben tot nu toe te maken gehad met dit scenario. Schade per bedrijf loopt in diverse gevallen in de miljoenen euro’s. Voorjaar 2018 is de bacterie aangetroffen in een jong gewas van een specifieke cultivar.