Oogst van pioen piekt fors

    De oogstperiode van pioen is dit seizoen het best te omschrijven als vroeg, kort en hevig. Alle zeilen moeten worden bijgezet om de bloemen tijdig van het veld te krijgen. Over prijsvorming en kwaliteit is nog niet alles te zeggen.

    Wie donderdagavond 24 mei richting de pioenenbijeenkomst van leverancier GMN (Van Gent & Van der Meer) in Wervershoof reed, kon het met eigen ogen zien. Op diverse akkers in West-Friesland werd met man en macht ook ’s avonds nog geoogst in de pioenen. De bloemen zijn rijp en de weersverwachting (buien) geeft extra reden om nog wat extra uren te maken.

    In Brabant zijn de meeste pioenen al geoogst, zo viel te horen op de bijeenkomst die GMN jaarlijks organiseert bij teler Sjaak de Haan in Wervershoof. De Haan merkte op dat zijn pioenen dit seizoen extreem snel in bloei kwamen. En het maakte dit keer weinig verschil of het gewas enige tijd was afgedekt met doek; die percelen waren hoogstens een dag eerder oogstbaar.  De pioenen in de tunnels bij De Haan waren ongeveer een week eerder in bloei dan degenen die er pal naast stonden.

    Alles komt tegelijk, en Nederlandse telers zijn vroeger dan normaal aan het oogsten, terwijl de pioenen in Frankrijk en Italië door de koude winter relatief laat op de markt kwamen. Kortom, er is sprake van een flinke piek in de aanvoer. Omdat de meeste stelen tijdelijk worden opgeslagen, komt niet alles tegelijk op de markt. Een goed beeld over aanbod is er daarom niet, hoogstens dat er gemiddeld iets minder stuks per m2 geoogst worden. Over uitbreiding in areaal in zowel Nederland als omringende landen ontbreekt harde data. Er is afgelopen jaar wederom aangeplant, maar hoeveel is de vraag. De vraag naar de bloemen komt op gang, maar is nog niet overdadig, getuige de stugge prijsvorming van de afgelopen dagen.

    Iets meer aantastingen

    Onkruid hoeft eigenlijk geen probleem meer te zijn, bleek uit de proeven die GMN al enkele seizoenen bij De Haan uitvoert. Het is vooral goed timen en de juiste middelen en techniek kiezen. Adviseurs van GMN constateren dit seizoen iets meer aantasting van phytophthora in pioen. Vorig jaar dook deze schimmel voor het eerst flink op. Botrytis zien de adviseurs iets vaker in de knop van de bloem. De snelle gewasgroei van de afgelopen weken is daarvoor een verklaring, net als het feit dat de bloemen nu relatief veel suikers bevatten, een voedingsbron voor schimmels. Bovendien is de spuittechniek vaak niet perfect; de onderkant van de bloem wordt niet goed geraakt en daar ontstaat vaak de eerste aantasting van knopbotrytis. Een intensieve behandeling met de middelen Ranman Top en Paraat kan de twee genoemde schimmels goed te lijf gaan. Maar er zijn volgens Aad Vernooy van LTO Glaskracht Nederland ook dit jaar weer enkele telers die niets hoeven te doen tegen botrytis in hun pioenen.

    De slawortelboorder is hier en daar flink aanwezig in de gewassen. Het advies was daarom om goed te letten op de kenmerkende bruine cocons op de grond. Bestrijding moet binnenkort starten. Met het schimmelpreparaat Botanigard zijn goede resultaten te boeken tegen de wortelboorder, mits het product voldoende in de grond komt door regen of beregening. Voor het gebruik van het insectenparasitaire aaltje Heterorhabditis bacteriophora (o.a verkrijgbaar als Nemasys H) tegen slawortelboorder geldt hetzelfde.

    Nieuw recept tegen aaltjes

    Bladaaltjes blijven actueel in pioen, gaven de adviseurs aan. Ineens duikt het op, onder andere in jonge gewassen die afgelopen herfst laat, pas eind september, zijn afgemaaid. Daan Kneppers van Green Works vertelde op de bijeenkomst dat hij zijn uitgangsmateriaal tegenwoordig op een nieuwe manier behandeld tegen blad- en wortelknobbelaaltjes. De gebruikelijke warmwaterbehandeling geeft volgens hem teveel kans op verminderde groei. Kneppers gebruikt geen warm water, maar geeft in een cel een combinatie van warmte en vocht en dat gedurende een bepaalde tijd, om de plagen te bestrijden. Details gaf hij niet, mede omdat er leergeld is betaald, maar inmiddels is er een protocol dat prima werkt, gaf Kneppers aan.

     

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties