Hoveniersbedrijf Noord Limburgs Groen heeft het hoogst haalbare certificaat op de Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO) behaald, het PSO 30+ Abw certificaat. Het PSO 30+ Abw certificaat is een erkenning voor de wijze waarop organisaties bovenmatige werkgelegenheid bieden aan medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Op dit moment zijn 917 organisaties PSO-gecertificeerd, hiervan hebben er 36 de PSO-30+ erkenning toegekend gekregen. Noord Limburgs Groen is het eerste groenbedrijf in Limburg dat dit certificaat in ontvangst neemt. „Wij zijn erg trots op deze prestatie en hopen dat meer werkgevers in de regio het inclusieve werkgeverschap gaan omarmen en bezegelen in een eigen score op de PSO prestatieladder”, aldus Vercoulen.
„Noord Limburgs Groen is koploper in Limburg en belangrijke ambassadeur als het gaat om sociaal ondernemen,” zegt wethouder Frans Schatorjé (Zorg, Welzijn en Onderwijs). „Een werkgever die kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt zinvol en duurzaam aan het werk helpt. Geweldig hoe zij dit oppakken. Ook wij als gemeente Venlo zetten stappen op dit vlak. En we willen dit uitdragen richting lokale en regionale ondernemers. Ook zij moeten inzien dat deze mensen een prima aanwinst kunnen zijn voor hun bedrijf. ‘Goed voorbeeld doet goed volgen’, dat is hier mijn credo.”
Erkenning
De erkenning voor Noord Limburgs Groen volgt op verschillende initiatieven van het groenvoorzieningsbedrijf op het gebied van sociaal ondernemen. „Wij bieden werk en ontwikkelingsmogelijkheden voor diegene die vanwege hun beperking of anderszins niet vanzelfsprekend regulier aan het werk komen. Dit doen we door op professionele wijze een totaalpakket voor groenonderhoud en aanlegwerken te verzorgen voor bedrijven en (semi)overheid”, legt Vercoulen uit.
Vorig jaar begeleidde Noord Limburgs Groen, in samenwerking met Citaverde opleidingen en het werkgeversservicepunt, als eerste bedrijf in Limburg een groep statushouders naar een mbo-opleiding in het groen. Vercoulen licht toe: „Na de opleiding hebben we hen ook een contract geboden waardoor ze zelfstandig hun boterham kunnen verdienen in ons land waar ze een nieuwe toekomst op willen bouwen”.
Daarnaast werkt Noord Limburgs Groen sinds vorig jaar ook samen met Onderwijsgroep Buitengewoon (Voortgezet Speciaal Onderwijs en Praktijk Onderwijs) om jongeren enthousiast te maken voor het groen vak en de aansluiting op de reguliere arbeidsmarkt te verbeteren. Het groenvoorzieningsbedrijf verzorgt de cursus groen en biedt leerwerkplekken voor deze leerlingen.