Nieuw verblijf voor kuipplantencollectie Landgoed Mattemburgh

    Voor de kuipplantencollectie van Landgoed Mattemburgh in Bergen op Zoom is een nieuw verblijf gebouwd. Zo kunnen de 75 monumentale kuipplanten ook ’s winters weer op het 172 jaar oude landgoed blijven.

    Architecten Joris Hoogstede en Koen van Heeswijk dragen samen met uitvoerder Jan Wagenaars en Twan van den Hoff de eerste citrusboom de nieuwe overwinteringsplaats binnen. (Foto: Henk Pijnenburg)

    Vorige maand werd het nieuwe gebouw, dat de naam ‘De Wintertuin’ draagt, geopend. Symbolisch werd daartoe de eerste citrusboom naar binnen gedragen. Met de hand, zoals dat vroeger ook ging. In oktober zullen alle 75 monumentale kuipplanten naar binnen verhuizen. Sommigen van deze planten zijn al meer dan 150 jaar oud. Daarmee is de collectie uniek in Nederland.

    De Wintertuin, het nieuwe winterverblijf voor de kuipplantencollectie van Landgoed Mattemburgh, is onlangs officieel geopend. (Foto: Henk Pijnenburg)

    Behalve de Wintertuin is er ook een nieuwe Eetbare tuin aangelegd op het landgoed. Er was al een kruiden- en moestuin aanwezig, maar die maakte niet integraal onderdeel uit van de horeca op het landgoed.

    Hovenierskunst
    Landschapsarchitect Erik Blok van SB4, bureau voor historische tuinen, parken en landschappen, heeft geadviseerd bij de aanleg van deze moderne tijdslaag op het landgoed. Volgens hem is Mattemburgh bijzonder om haar horticultuur. „De tuinbouw, de hovenierskunst, dit is misschien wel de enige plek nog in Nederland waar zo’n rijke gezamenlijke collectie aanwezig is. Bedden met éénjarigen, die elk jaar opnieuw worden ingeplant om mooie patronen en mozaïeken te hebben. Het nog enige Fürst-Pückler-bed in Nederland, pronkend voor de villa, telt alleen al negenduizend plantjes.’’

    In 1982 is Landgoed Mattemburgh geschonken aan het Brabants Landschap. Toen de oude oranjerie te klein werd, kwam het idee voor de bouw van een nieuw verblijf voor de kuipplantencollectie. „Zodat die ’s winters op het landgoed kan blijven’’, zegt Jan Baan, directeur van het Brabants Landschap.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties