Nieuwe EU-wet voorkomt situaties als bij ToBRFV

    Was ToBRFV niet in 2019 maar 2020 uitgebroken, dan zou de aanpak voortvarender zijn door nieuwe wetgeving.

    De Europese uitvoeringsverordening voor de nieuwe Plantgezondheidsregels is gepubliceerd. Al drie jaar is bekend dat 14 december 2019 een stevige wijziging van de plantgezondheidsregels wordt doorgevoerd. Daarmee wil de Europese Unie landen en teelten beter beschermen tegen plagen en ziektes.

    Sneller ingrijpen bij nieuw virus (of bacterie of insect)

    ToBRFV zou niet zo lang hebben voortgewoekerd als sneller was ingegrepen. Dat stelt een woordvoerder van Stella Kyriakidou, de Eurocommissaris van gezondheid en voedselveiligheid. De woordvoerder is duidelijk over de nieuwe werkwijze.

    Onder de nieuwe wet zal een nieuw virus (of bacterie of insect) na eerste melding via een noodprocedure een status krijgen. “Met een quarantainestatus zijn de bestrijdingsmaatregelen helder. Deze kunnen niet meer bediscussieerd worden omdat ze vastliggen in de verordening. Dus met de nieuwe wet is sneller actie te verwachten. Ook wordt meer toezicht gehouden op de verplichting van plantgezondheidsdiensten om uitbraken te melden. Dit maakt het mogelijk om sneller te handelen”, zegt de woordvoerder.

    Nieuwe categorie plagen

    In Nederland is een noodwet ingesteld om de keuringsdiensten de taken te laten uitvoeren onder de nieuwe Plantgezondheidswetgeving. Voor zowel KCB, Naktuinbouw en NVWA komen er taken bij. De eerste twee worden verantwoordelijk voor een nieuwe categorie plagen, de niet-gereguleerde quarantaine-organismen.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties