Mineervlieg in Ilex crenata vestigt zich in Europa

    Tot voor kort was het zo dat als je een gangetje in een hulstblad zag, dat het werk was van de hulstvlieg Phytomyza ilicis. De larve van deze vlieg leeft in het hulstblad en vreet het plantenweefsel weg, waardoor het typische patroon (mijn genoemd) ontstaat. Onlangs is er echter een nieuwe soort hulstvlieg ontdekt, afkomstig uit Japan. Dat meldt EIS Kenniscentrum Insecten op Naturetoday.nl.

    De eerste vondsten van de nieuwe mineervlieg (Phytomyza jucunda) werden gedaan in februari 2015 in Mol (Antwerpen). Daarna werden de mijnen op diverse andere plekken ontdekt in Nederland en België. We kunnen dan ook stellen dat de soort zich in West-Europa gevestigd heeft. De soort werd het meest gevonden op Japanse hulst (Ilex crenata), maar werden ook enkele malen mijnen aangetroffen in Europese hulst (Ilex aquifolium). De soort heeft als Nederlandse naam Japanse hulstvlieg gekregen.

    Verschil tussen de mijn in gewone hulst van de Japanse hulstvlieg (links) en de hulstvlieg (rechts). Bij de Japanse hulstvlieg is te zien dat de gang de bladrand volgt en een dun spoor aan frass heeft (Bron: Niels-Jan Dek)

    Herkenning
    De Japanse hulstvlieg is tot nu de enige mineerder in Japanse hulst. De mijnen zijn goed te onderscheiden van die van de hulstvlieg. De hulstvlieg maakt een blaasmijn, een brede vlek in het blad, vaak met een roze of paars centrum. De Japanse hulstvlieg maakt een gangetje dat vaak de bladrand volgt, met een fijn lijntje frass (uitwerpselen), waarbij de korrels dicht tegen elkaar aan liggen.

    Schade
    De Japanse hulstvlieg lijkt zich op de Europese hulst niet snel uit te breiden. De verwachting is dan ook niet dat hij hieraan veel schade zal aanbrengen. Op Japanse hulst voelt hij zich beter thuis, maar omdat Japanse hulst een groot aantal relatief kleine blaadjes heeft, is de verwachting dat hij niet echt heel schadelijk zal zijn voor de plant zelf. Maar het is moeilijk te zeggen hoe dat zich zal ontwikkelen. De kans dat de soort schadelijk wordt, is op Japanse hulst veel groter dan op hulst. Waarschijnlijk zal het met name de sierwaarde van een plant naar beneden halen en niet de vitaliteit van de plant.

    Vondsten van Japanse hulstvlieg in Nederland en België (Bron: Niels-Jan Dek)

    Oproep
    De Japanse hulstvlieg is buiten Japan voorlopig alleen uit Nederland en België bekend, maar de verwachting is dat ze ook in omringende landen te vinden moet zijn. Het is ook waarschijnlijk dat ze zich verder gaat uitbreiden in Nederland en België. Iedereen wordt opgeroepen om de ogen open te houden voor deze nieuwkomer. Waarnemingen met foto graag invoeren bij Waarneming.nl en Waarnemingen.be, zodat de verspreiding beter in kaart gebracht kan worden.

    Meer informatie
    Het artikel Phytomyza jucunda, een nieuwe mineervlieg in Europa (Diptera: Agromyzidae) is verschenen in de Nederlandse Faunistische Mededelingen, nummer 51.

    Bronnen: Niels-Jan Dek & Roy Kleukers, EIS Kenniscentrum Insecten (tekst). Niels-Jan Dek (beeld).

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties