Verplicht natuurinclusiviteit bij de bouw van alle nieuwe woningen. Die oproep doen de opstellers van het manifest ‘Bouwen voor Natuur’ dat woensdag is verschenen. Door deze verplichting toe te passen bij de miljoen woningen die de tot 2030 moeten worden gebouwd, kan met het woningaanbod ook de stedelijke biodiversiteit worden aangepakt. Het manifest verwijst bovendien naar een motie van GroenLinks en het CDA om natuurinclusief bouwen op te nemen in het Bouwbesluit. Deze is eind vorig jaar door een grote Kamermeerderheid aangenomen.
De organisaties en personen die het manifest ondersteunen, komen uit verschillende sectoren. Organisaties die achter de oproep staan zijn onder meer IVN, Urgenda, VHG en NL Greenlabel. Ook van bouw- en groenbedrijven krijgt het plan steun, onder meer van Heijmans, VolkerWessels, Donker Groen, Dolmans en De Dakdokters. Personen die achter het manifest staan zijn onder andere onderzoekers Anke van Hal (Nyenrode Business Universiteit), Robbert Snep (WUR) en Nico Tillie (TU Delft). Ook beide oprichters van NL Greenlabel, Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing, steunen het manifest.
Drie bouwstenen voor groene nieuwbouw
De opstellers van het manifest pleiten voor de stad als natuurlijke omgeving. „Net als mensen horen planten en dieren in de stad en net als mensen willen zij daar voedsel vinden, zich voortplanten, kunnen rusten, groeien en schuilen.” Bovendien is een groene stad beter in staat om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Het manifest formuleert drie bouwstenen voor groene nieuwbouw. Dit zijn natuur in de buurt, natuur rondom de woning, en natuur in de woning. Bij dat laatste horen bijvoorbeeld nestelstenen voor de gierzwaluw of huismus.
Kosten van groen zeer beperkt
De kosten van de groene ambities vallen volgens de ondersteuners van het plan alles mee. „Een steen voor een huismus kost €30, een voeg toegankelijk maken voor een vleermuis is bijna gratis,” zegt Femke Jochems van de Vogelbescherming. Ook Rob van Tilburg van Natuur & Milieu benadrukt dat groene nieuwbouw niet duurder hoeft te zijn dan het bouwen van niet-groene wijken. Althans, niet als groene ideeën vanaf het begin in bouwplannen worden meegenomen. Hoewel het manifest zich alleen op nieuwbouw richt, denkt ondertekenaar Anke van Hal verder. „Als er ergens natuur wordt gemist, dan is het in de bestaande wijken,” zegt Van Hal.