De leden van FloraHolland zijn donderdagavond op de algemene ledenvergadering (alv) akkoord gegaan met het nieuwe tarievenstelsel voor het jaar 2018. Het voorstel kreeg op de vergadering in Naaldwijk 73.2 procent van de stemmen voor en 26,8 procent van de stemmen tegen.
In een bomvolle zaal liepen de gemoederen, ondanks een bevlogen inbreng van een tiental kwekers, eigenlijk nooit echt op. Uiteindelijk kreeg bij de stemming het bestuur en directie dan ook een stevig mandaat om het voorgestelde tarievenstelsel komend jaar in te voeren. Leden krijgen bij FloraHolland een aantal stemmen naar rato van de omzet. De ruim 700 aanwezigen vertegenwoordigden ongeveer eenderde van de omzet.
Aankomend topman Steven van Schilfgaarde gaf in zijn presentatie voor de stemming aan dat het nieuwe tarievenvoorstel ‘precies op tijd’ komt. Het doet volgens hem recht aan alle ontwikkelingen in de sierteeltsector. ‘Ik ben ervan overtuigd dat tariefvoorstel recht doet aan de discussie die hierover is geweest en maximale mogelijkheden biedt om een succesvolle coöperatie te blijven. Met deze nieuwe tarieven investeren we in een gezamenlijke toekomst. Maar dat kan alleen als alle leden verbonden blijven aan FloraHolland.’
Van Schilfgaarde gaf daarbij uitvoerig aan dat diverse onderdelen in de tarievenstructuur zijn aangepast na input van de leden op de regiobijeenkomsten. Zo kondigde hij aan dat FloraHolland de klok echt blijft versterken en is een landelijke klok aanstaande. Zo wordt de klok voor komende zomer gekoppeld aan Floriday.’We moeten het afmijnprincipe opnieuw uitvinden in een nieuwe wereld, bijvoorbeeld via landelijk veilen’, zo lichtte Van Schilfgaarde toe.
Ook meldde hij dat het nieuwe tarievenstelsel over een half jaar wordt geëvalueerd of alles functioneert zoals wordt beoogd. Diverse leden gaven op de alv aan geen enkel vertrouwen te hebben in de uitwerking van het tarievenstelsel. Kwekers als Marius Duin en Paul Barendse noemden de nieuwe tarieven onder meer ‘het failliet van de veiling’ en riep het bestuur nogmaals op de tarieven opnieuw op de tekentafel te leggen. ‘Stem met je hart en niet met je portemonnee’, zo deed Barendse een oproep op de coöperatie saamhorigheid van de leden.
Een sterke coöperatie betekent dat soms ook moeilijke besluiten moeten genomen, zo beantwoordde Van Schilfgaarde. Hij benadrukte dat alle cijfers die de nieuwe tarieven onderbouwen kloppen en zei de suggestie te verwerpen dat FloraHolland bewust grote aanvoerders bevoordeeld ten opzichte van kleinere aanvoerders. ‘In de discussies onder de leden is zelf de suggestie aangebracht dat differentiatie naar grootte een middel is om de coöperatie bij elkaar te houden.’