Kenniscentrum epr: nog geen rupsen gevangen met val

    Het Kenniscentrum Eikenprocessierups test dit seizoen de effectiviteit van de rupsenval met een praktijkproef. Leden van het Kenniscentrum hingen daartoe zes vallen op in bomen waarin ze veel eikenprocessierupsen verwachtten.
    Eikenprocessierupsen vingen ze tot nu toe niet. Wel bijvangst en er zaten spinsels met brandharen op een aantal vallen, wat verwijderen ervan moeilijk maakt. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups.
    In april bleken in de bomen met vallen eikenprocessierupsen te zitten. In de vallen zelf troffen de onderzoekers echter geen exemplaren aan. Wel boommieren, spinnen, en later oorwormen en voorjaarsrupsen zoals rupsen van de kleine en grote wintervlinder, voorjaarsuilen en snuitkevers, zo schrijft het Kenniscentrum.
    Weer ontsnapt uit val
    In mei controleerden de onderzoekers de zes vallen opnieuw. Toen zaten er vooral veel kleine poppenrovers in. Omdat dit nuttige kevers zijn in de beheersing van de eikenprocessierups, bevrijdden de onderzoekers deze uit de zakken. Ook zaten er in deze periode veel voorjaarsrupsen in de zakken. Op 30 mei vonden de onderzoekers twee eikenprocessierupsen in de vallen. Deze zijn echter ook weer uit de zakken gekropen.

    Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft zich al eerder kritisch uitgelaten over de rupsenvallen. De rupsenval is gebaseerd op de Écopiège val voor dennenprocessierupsen. Die wordt in Zuid-Europa al jaren gebruikt. Het is een fysieke barrière om te voorkomen dat de dennenprocessierupsen langs de stam afdalen om zich in de grond te verpoppen.

    Eikenprocessierupsen, zo stelt het Kenniscentrum, verpoppen zich doorgaans niet in de bodem. Ze verlaten alleen in zeer specifieke gevallen de bomen. Bijvoorbeeld als het te heet is in de nesten of als er sprake is van voedselgebrek.

    Spinsel

    Een ander verschil is dat de dennenprocessierups geen spinsel meer maakt op het moment dat ze afdalen naar de bodem om te verpoppen. Eikenprocessierupsen kunnen hun spinsel wel gebruiken om over de val heen te komen.

    Eikenprocessierupsen maken wel vaak laag aan de stam een nest. Volgens het Kenniscentrum gebruiken ze vaak obstakels die ze op hun weg naar beneden tegenkomen, om een nest tegen, achter of onder te maken.

    Bekijk hieronder een video van de proef:

    Lees hier meer over de eikenprocessierups.

    Foto en film: Silvia Hellingman

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties