Kap van 1000 knotwilgen langs Bernisse was blunder van waterschap

    De kap van circa 1000 knotwilgen langs de rivier de Bernisse op Voorne-Putten was een grote fout volgens verantwoordelijke heemraad Lies Struik. Volgens Ies Klok, lid van het algemeen bestuur van het waterschap is het zelfs een blunder.

    Deze winter zijn, in opdracht van het waterschap tijdens zes weken durend onderhoud zo’n 1000 laagstam ’griendcultuur’ knotwilgen gekapt. De stobbes zijn ingesmeerd met Round-up om ze te laten afsterven, hergroei is dan ook uitgesloten.

    Opschot
    Het waterschap hield in eerste instantie vol dat het om wilgenopschot ging, dat volgens het beleidsplan, zonder verder overleg, tijdens onderhoud verwijderd mag worden. Ook toen verschillende partijen zoals Gemeente Nisserwaard, Staatsbosbeheer, bewoners en algemeen bestuurslid Klok aan de bel trokken, liet het Waterschap de werkzaamheden doorgaan.

    Door het stof
    Tijdens een verenigde vergadering van het waterschap ging Struik dan uiteindelijk toch door het stof. Hij gaf toe dat het bewust aangeplante bomen waren, die niet verwijderd hadden mogen worden. „Het schaamrood staat mij op de kaken” liet de aangeslagen bestuurder weten.

    De knotwilgen zijn begin jaren ’80 aangeplant in het kader van ruilverkaveling. De bomen zijn verspringend in groepen van zo’n 100 meter lang verspreid langs de beide oevers van de Bernisse geplant, ertussen groeit voornamelijk riet. Het onderhoud werd lange tijd gedaan door Groenservice Zuid-Holland, deze uitvoerende dienst van de provincie werd in 2016 echter overgedragen aan Staatsbosbeheer, waarna het waterschap met andere aannemers in zee ging.

    Aannemer
    De huidige aannemer heeft de opdracht gekregen om al het opschot in zijn geheel te verwijderen, maar het is niet duidelijk waarom de wilgen als opschot zijn aangemerkt. Het waren weliswaar laagstam knotwilgen maar sommige hadden een omtrek van een meter. Heemraad Struik geeft te kennen dat hij heeft geluisterd naar de aannemer die de bomen als toevallig gegroeide wilgen (opschot) zag. Aannemer A.K. Barendregt B.V. uit Zwartewaal, die op de website van het Waterschap staat genoemd als de aannemer die in het betreffende gebied werkt, wilde niet reageren.

    Volgens Klok zou het kunnen dat het beheer van de oevers makkelijker is zonder de wilgen en is er al dan niet bewust voor gekozen om alle wilgen weg te halen. Bovendien hadden de stobben volgens Klok ook niet ingesmeerd mogen worden met Round-up: „Misschien dat het naar de letter van de wet wel had gemogen omdat er uitzonderingen gelden voor het gebruik van Round-up voor bepaalde toepassingen, maar als waterschap ben je verantwoordelijk voor de waterkwaliteit en moet je daar gewoon niet aan beginnen. Daarbij rotten de stobbes langs de waterkant nu weg wat de stabiliteit van de oevers niet ten goede komt.”

    Motie van treurnis
    Heemraad Struik overleefde de verenigde vergadering, waarin een door Klok ingediende motie van treurnis het niet haalde. Wel werd een motie aangenomen waarin wordt gesteld dat er fouten zijn gemaakt en waarin bepaald is dat er voorlopig geen Round-up meer gebruikt wordt.

    Herstelplan
    Struik is inmiddels begonnen aan een ontwikkelplan voor het gebied dat in overleg met betrokkenen zal worden gemaakt. De portefeuillehouder moet de vorderingen elke drie maanden rapporteren aan de leden van het waterschap.

    Klik hier voor een video van de situatie en reacties van een omwonende en Ies Klok (RTV Rijnmond)

    Klik hier voor een reactie van heemraad Lies Struik en een verslag van de vergadering (RTV Rijnmond).

     

    guest
    4 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    JT Rugge
    JT Rugge
    6 jaren geleden

    Voor de rechter slepen, die oenen!

    ing J. Oostingh
    ing J. Oostingh
    6 jaren geleden

    Omdat uitbesteden een toverwoord is en er blijkbaar niet meer door de uitbesteder gecontroleerd behoeft te worden bij de start van de werkzaamheden er bovendien de goedkoopste en dus ook mogelijk de minst deskundige uitvoerders worden ingehuurd, is dit een garantie op dergelijke afschuwelijke blunders. Het waterschap is en blijft verantwoordelijk, maar bij de betreffende uitvoerder is duidelijk GEEN deskundigheid aanwezig, zelfs geen twijfel over als ik het zo interpreteer, doe ik het wel dan goed??? Ondanks alle perfecte communicatiemogelijkheden als een mobiel, is het gebruik ervan blijkbaar niet mogelijk bij welke lichte vorm van twijfel of onduidelijkheid!!!

    Dirk Vroegindeweij
    Dirk Vroegindeweij
    6 jaren geleden

    Het waterschap beschikt kennelijk niet meer over oer Hollandse kennis ter bescherming van onze oevers. Verantwoordelijken moeten worden ontslagen!

    Fiona Kraaijenbrink
    6 jaren geleden

    ‘schaamrood op de kaken’ tja…het leed is al geschied!
    Round up gebruik voor een waterschap (of in ieder geval een bedrijf die voor het waterschap werkzaamheden verricht), gaat u eigen in een hoekje zitten schamen en treed met uw werkzaamheden uit uw sector!

    Het is een prachtig gebied! (geboren en getogen). Naar de knoppen geholpen door mensen die notabene groene vingers en een groen hart zouden moeten hebben. Echt eeuwig zonde!
    Een ontwikkelplan voor het gebied..nou welke sprieten worden er voor teruggeplaatst?!
    “Als het kalf verdronken is, dempt men de put”

    Oh, en er is nu bepaald dat er VOORLOPIG geen round up meer gebruikt mag worden?!? Oei Oei Oei …Waterschap Waterschap toch